قرص ب ۲، نشانه ها، علائم و عوارض اعتیاد به بوپرنورفین
قرص بوپرنورفین (buprenorphine) یا ب ۲ که با نام تجاری سوبوتکس (subutex) در بازار شناخته می شود از جمله ماده مخدر و تسکین دهنده هایی می باشد که برای ترک تدریجی سایر مواد مخدر در دوزهای کم مورد استفاده قرار می گیرد.
متاسفانه بسیاری از افراد این ماده را بیش از حد مورد استفاده قرار می دهند که این مسئله می تواند عوارض جسمانی و روانی بسیاری به همراه داشته باشد، هم چنین مصرف ب ۲ باید زیر نظر متخصص باشد، در صورتی که این ماده بیش از اندازه یا همراه با داروهای دیگر استفاده شود ممکن است باعث مسمومیت و حتی مرگ فرد شود.
اگر شما نسبت به مصرف ب ۲ در آشنایان و اطرافیان تان مشکوک شده اید و به دنبال شناخت نشانه ها و علائم مصرف هستید این مقاله را تا انتها مورد مطالعه قرار دهید تا با آن بیشتر آشنا شوید.
قرص ب ۲ یا بوپرنورفین چیست و در ترک اعتیاد چه نقشی دارد؟
ب ۲ یا بوپرنورفین برای درمان اعتیاد به سایر مواد مخدر مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از مواد مخدر با اثرات طولانی مدت می باشد . این دارو مانند هروئین و مورفین بر روی بدن اثر می گذارد و تاثیر آن بیش تر بر روی گیرنده های مغزی صورت می گیرد.
ب ۲ به این دلیل در ترک اعتیاد به مواد مخدر مورد استفاده قرار می گیرد که می تواند نیاز جسمی فرد به مواد مخدر را برطرف سازد بدون آن که عوارض ناخوشایندی بر جای بگذارد. این دارو به فردی که در حال ترک است کمک می کند تا کمتر با سندروم ترک مواد رو به رو شود. اما ممکن است افراد به داروی بوپرنورفین وابسته شوند و به آن اعتیاد پیدا کنند و این موضوع می تواند مشکلات بیشتری را به وجود آورد.
علائم و نشانه های اعتیاد به قرص ب ۲
ب ۲ مانند هر داروی مخدر دیگری مورد سوء مصرف قرار می گیرد به خصوص توسط کسانی که از این دارو به روش تزریقی استفاده می کنند، این افراد به سرعت با عوارض اعتیاد به ب ۲ رو به رو خواهند شد. افرادی که این دارو را مورد سوء مصرف قرار می دهند علائمی را هم به صورت جسمانی و روانی تجربه می کنند.
علائم جسمی در سوء مصرف قرص ب ۲
برای این که بتوانم بهتر اعتیاد را درک کنیم باید با علائم آن در حوزه های مختلف آشنا شویم و آن ها را از یکدیگر جدا کنیم. در ادامه این مقاله علائم جسمی شایع در سوء مصرف ب ۲ را بیان می کنیم:
- اختلال در هماهنگی حرکتی بدن
- احساس کرختی و خستگی
- احساس خارش
- حالت تهوع
- اختلالات در تکلم
- تاری دید
- مشکلات در تنفس
- کم شدن اشتها
- سوزش معده و معده درد
- سرگیجه شدید
- احساس نیاز به مصرف دارو در دوزهای بالاتر
علائم روان شناختی در سوء مصرف قرص ب ۲
در صورتی که این دارو به صورت دلبخواهی مورد استفاده قرار گیرد باعث بروز یکسری علائم و اختلالات روانشناختی می شود که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضعف حافظه
- ناتوانی در تفکر
- بی خوابی
- افسردگی
- تغییرات خلقی
- انجام رفتارهای مخرب و پرخاشگرانه
علائم مربوط به سندروم ترک قرص ب ۲ یا بوپرنورفین
قرص ب ۲ وابستگی جسمانی زیادی را به وجود می آورد و قطع ناگهانی یا کاهش زیاد در مقادیر مصرف آن باعث بروز سندروم ترک در افراد خواهد شد. به طور معمول سندروم ترک ب ۲ با علائم زیر همراه می باشد:
- وسوسه شدید برای تهیه دارو یا مواد جانشین دیگر
- اسهال
- استفراغ
- دچار شدن به نشانه های بیماری آنفولانزا
- دردهای عضلانی شدید
- تغییرات خلقی شدید و غیرقابل تحمل
نشانه های مسمومیت با قرص ب ۲
در صورتی که بوپرنورفین بیش از حد مورد استفاده قرار گیرد، فرد دچار علائم مسمومیت می شود که با توجه به میزان مصرف می تواند نشانه های مختلفی داشته باشد از جمله این نشانه ها می تواند به موارد زیر اشاره نمود:
- سرد شدن پوست
- آهسته شدن ریتم تنفسی
- کاهش سطح هوشیاری
- غش
- کما
- مرگ
با توجه به این که نشانه های خطرناکی می باشد، در صورتی که این علائم را در فردی مشاهده کردید و از مصرف او آگاهی داشتید، هر چه سریع تر بیمار را به یک مرکز درمانی انتقال دهید تا مورد درمان قرار گیرد زیرا همان طور که گفته شد حتی احتمال مرگ نیز وجود دارد.
تداخلات دارویی قرص ب ۲
- مصرف همزمان قرص ب ۲ با مهارکننده های مونوامین اکسیداز آسیب هایی را به همراه دارد.
- قرص ب ۲ نباید همراه قرص هایی مانند ریفامپین، فنیتوئین و دیگوکسین مصرف شود.
- مصرف همزمان ب ۲ و متادون باعث اوردوز می شود.
- مصرف قرص ب ۲ همراه با داروهای بیهوش کننده مشکلات قلبی عروقی به وجود می آورد یا منجر به مشکلات قلبی عروقی می شود.
- با مصرف آنتاگونیست دارو بیماران دچار سندروم قطع دارو می شوند.
- مصرف ب ۲ با تریاک باعث سخت شدن ترک اعتیاد و مسمومیت دارویی می شود.
- مصرف ب ۲ با شیشه ، عوارض جسمانی زیادی به همراه خواهد داشت.
فرد برای درمان اعتیاد و رهایی از علائم ناخوشایند آن ابتدا باید تحت نظر متخصص قرار گیرد تا داروهای مورد نظر را دریافت نمایند، سپس با مراجعه به مشاوره ترک اعتیاد که توسط روانشناسان ارائه می شود نسبت به دریافت برنامه ترک ب ۲ اقداماتی را انجام دهد.
مراجعه به مشاوره روانشناس اهمیت بسیاری دارد زیرا درمانگر در طول جلساتی که برگزار می کند راهکارهای مقابله با وسوسه را فرد آموزش می دهد. هم چنین با شناسایی عوامل محیطی، روانی و خانوادگی در اعتیاد فرد نقش اساسی و مهمی را بازی کرده و سعی می کند برای حل و فصل مشکلات برنامه ای را در اختیار فرد بگذارد تا اعتیاد به صورت ریشه ای حل شود و احتمال این که فرد به مصرف دوباره برگردد و یا لغزشی داشته باشد کاهش یابد.
هم چنین گاهی اوقات ممکن است فرد نیاز به سم زدایی داشته باشد که این مسئله با نظر متخصص تشخیص داده می شود. برای درمان بهتر فرد می توان از جلسات گروه درمانی و آشنایی با افرادی که شرایط مشابهی دارند استفاده کرد.
این گروه ها اعتماد به نفس فرد را افزایش می دهد که دیگر در مسیر ترک تنها نیست. و آموزش های لازم مانند تکنیک های مدیریت هیجانات، یادگیری فعالیت های سازنده و بهبود مشکلات خلقی ارائه می شود تا فرد بتواند ترک اعتیاد موفقیت آمیزی داشته باشد.
انتخاب مرکز مشاوره ستاره ایرانیان برای ترک اعتیاد
همه افرادی که از اعتیاد رنج می برند به دنبال راهکاری برای رهایی از آن می باشند اما مشکلات روانی و جسمانی که به وجود می آید درمان را با مشکلاتی رو به رو می کند، در این راستا مرکز مشاوره ستاره ایرانیان از مشاوران و متخصصانی با تجربه تشکیل شده و محیطی امن و آرام برای درمان اعتیاد بدون استفاده از روش های سنتی را فراهم کرده است.
این مرکز به افرادی که درگیر اعتیاد هستند کمک می کند تا در کمترین زمان ممکن دوران پاکسازی و سم زدایی ترک اعتیاد را سپری کرده و بتوانند روند عادی زندگی اش را دنبال کند. هم چنین برخی از افراد تمایل ندارند که خانواده شان در جریان اعتیاد آن ها قرار گیرند، در این صورت این مرکز تمامی روند درمان و مشاوره را به صورت راز نگه می دارد و اطلاعات در مرکز نگه داشته می شود.
سخن آخر
اعتیاد به مواد مخدر با عوارض گسترده ای همراه می باشد که بر روی فرد و اطرافیان اثر می گذارد. به دلیل عوارض جسمانی و روانی اعتیاد، ترک به راحتی امکان پذیر نیست در صورتی که قصد ترک اعتیاد دارید باید از روانشناسان و مشاوران در این زمینه کمک بخواهید تا اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند و در این خصوص یاری تان کنند.
سوالات متداول
درصورتی که یک وعده از داروی بوپرنورفین را فراموش کردیم آیا می توانیم در وعده بعدی میزان دارو را افزایش دهیم؟
خیر، در صورتی که نزدیک به وعده بعدی دارو قرار گرفتید از مصرف آن بپرهیزید و در ساعت معین آن را استفاده کنید هم چنین به طور خودسرانه میزان آن را افزایش ندهید.
مصرف ب ۲ در دوران بارداری و شیردهی خطر دارد؟
در صورتی که احساس کردید که باردار هستید حتما به پزشک تان اطلاع دهید زیرا مصرف ب ۲ باعث بروز نشانه های اعتیاد و ترک در نوزادی می شود که مادرش در دوران بارداری و شیردهی از این قرص استفاده کرده باشد.