خانواده درمانی از طریق دلبستگی (ABFT)، نوعی روش خانواده درمانی است که در آن، متخصصان سلامت روان این هدف را دارند که به والدین و کودکان کمک کنند و شکاف و فاصله ایجاد شده در روابطشان را از بین ببرند و همچنین، رابطه عاطفی موجود مابین خودشان را تقویت کنند یا آنرا ایجاد کنند و از این طریق بتوانند روابط محکمی با هم داشته باشند.
این رهیافت به وسیله نظریه دلبستگی ایجاد می شود، و کاربرد آن به عنوان یک روش درمانی موثر در مورد نوجوانانی که خیال به خودکشی و / یا دچار افسردگی هستند، از نظر تجربی تایید شده است.
- توسعه و نظریه
- تکنیک های استفاده شده در ABFT
- آموزش ABFT
- ABFT به چه نحوی می تواند مفید باشد؟
- نگرانی ها و محدودیت ها
توسعه و نظریه
ABFT به شدت تحت تاثیر نظریه دلبستگی جان بولبی[۱] قرار گرفته است. وی اثبات کرد که افراد، یک تمایل درونی و بیولوژیکی نسبت به برخورداری از روابط معنادار دارند. بر اساس نظریه دلبستگی، یک دلبستگی صحیح در زمانی تقویت می شود که والدین نسبت به نیاز های کودکان خود حساس بوده و همیشه در دسترس کودکان باشند.
دلبستگی محکم، می تواند بر رشد کودکان تاثیر مثبتی داشته باشد. همچنانکه کودکان دارای دلبستگی قوی، به احتمال زیاد دارای مهارت های منظم عاطفی می باشند و همچنین اعتماد به نفس و عزت نفس خوبی هم دارند.
با این وجود، در فرآیندها و درگیری های رابطه ای خاص، همانند ترک، بی توجهی، سرزنش و یا زمانی که جدایی اتفاق می افتد، اعتماد کودک به روابط خانوادگی دچار آسیب می شود و این امر می تواند منجر به غیر مطمئن شدن دلبستگی های خانوادگی در کودک شود.
هدف از طراحی ABFT، افزایش امنیت روابط مابین والدین و کودکان می باشد. بنابراین این روش می تواند در مقابل حس افسردگی و خودکشی کودکان، از وی محافظت کند.
توسعه دهندگان ABFT، آن را به صورت یک رهیافت میان فردی، متمایل به فرآیند و متمرکز بر عواطف، توصیف کرده است. به همین ترتیب، این روش شامل مولفه های مربوط به مدل های خانواده درمانی، همانند خانواده درمانی چند بعدی، درمان متمرکز بر عاطفه، و خانواده درمانی سالوادر مینوچین[۲] می باشد.
در کتاب خانواده درمانی بر مبنای دلبستگی برای نوجوانان افسرده، که توسط گای دیاموند[۳]، گاری دیاموند[۴] و سوزان لوی[۵]، یک راهنمایی برای این روش درمان ارائه شده است.
این کتاب فقط یک راهنما می باشد، ولی مدل تجربی مربوط به خانواده درمانی که به طور خاص برای شناسایی روابط خانوادگی و به عنوان روشی برای درمان و جلوگیری از افسردگی و خودکشی در نوجوانان طراحی شده بود، از نظر تجربی مورد تایید می باشد.
[۱] John Bowlby
[۲] Salvador Minuchin
[۳] Guy Diamond
[۴] Gary Diamond
[۵] Suzanne Levy