اعتیاد و بیش فعالی، ارتباط بیش فعالی و اعتیاد چیست؟
آیا اعتیاد و بیش فعالی با یکدیگر در ارتباط هستند و رابطه ای با یکدیگر دارند؟ کودکانی که بیش فعال هستند به خاطر شرایط خاصشان بیشتر مورد تنبیه و خشم والدین و اطرافیان قرار می گیرند، از نظر زیستی بیش فعالی باعث می شود تا مصرف مواد مخدر ناراحتی های این افراد را کاهش دهد.
افرادی که به بیش فعالی مبتلا هستند به دلیل پیش زمینه های زیستی و محیطی، احتمال اعتیاد آن ها در آینده نسبت به کودکان دیگر بیش تر می باشد، اما توجه داشته باشید که همه کودکان بیش فعال در بزرگسالی معتاد نمی شوند اما به دلیل حساسیت های موجود باید برای کاهش اعتیاد تمام جوانب را در نظر گرفت و اقدامات پیشگیرانه ای را انجام داد.
در ادامه این مقاله به بررسی ارتباط اعتیاد و بیش فعالی می پردازیم و راهکارهایی را برای کاهش این خطر در نظر می گیریم.
اعتیاد و بیش فعالی
پیش بینی قطعی آینده یک کودک به معنی بی تاثیر دانستن اختیار و شخصیت منحصر به فرد او می باشد، در این شرایط بر اساس تحقیقات انجام شده می توان نتایج همزمان شیوع اعتیاد و بیش فعالی افراد را گزارش داد و بر اساس مطالعاتی که انجام شده است اختلال بیش فعالی- نقص توجه شیوع ۴ تا ۵ درصدی در میان افراد دارد و از این میان تقریبا ۵۰ در صد از افراد درگیر علائم اعتیاد می شوند.
نیمی از افرادی که به ADHD مبتلا هستند دچار اعتیاد به الکل، نیکوتین و سایر مواد مخدر هستند البته با جدا کردن اعتیاد به نیکوتین تنها ۱۵ درصد از افراد که به ADHD مبتلا هستند در آن ها وابستگی و اعتیاد به الکل یا مواد مخدر گزارش شده است، بر اساس گزارش های کیفی که صورت گرفته است استفاده از روش درمانی صحیح و رفتارهای مناسب خانواده ها باعث می شود تمایل فرد به اعتیاد کاهش یابد.
علائم بیش فعالی
اختلال نقص توجه و بیش فعالی از زمان کودکی به وجود می آید و دلایل متفاوتی برای آن ذکر شده است و توجه داشته باشید تمام افرادی که به بیش فعالی مبتلا هستند درگیر اعتیاد نیستند و در صورتی که در مورد فرزند بیش فعال خود دچار تردید شدید برای تشخیص درست و قطعی آن باید تست اعتیاد انجام دهید، کودکانی که بیش فعال هستند رایج ترین رفتارهای آن ها شامل موارد زیر می شود:
- کودک بیش از حد پر جنب و جوش است.
- رفتارهای تکانشی و ناگهانی دارد.
- نمی تواند در صف بایستد و توانایی در صف ایستادن و انتظار کشیدن را ندارد.
- به راحتی حواسش پرت می شود و نمی تواند تمرکز کند.
- کارهای خطرناک انجام می دهد
- به طور معمول وسط صحبت دیگران می پرد و برای او سخت می باشد تا منتظر تمام شدن حرف دیگران باشد.
- به راحتی وسایل را جا می گذارد و یا فراموش می کند تا کارها را به درستی انجام دهد.
- نظم و ترتیبی در زندگی اش وجود ندارد.
آیا داروهای بیش فعالی اعتیاد آورند؟
داروهای بیش فعالی به خصوص ریتالین برای افرادی که دارای بیماری نقص توجه و بیش فعالی هستند اعتیاد آور نمی باشد و باید این دارو مورد مصرف قرار گیرد و برای بهبود مشکلات و درمان بیش فعالی ضروری می باشد اما در صورتی که فرد دچار اختلالات مغزی می باشد اما ناشی از بیش فعالی نیست در این شرایط نباید از این دارو استفاده کند زیرا اعتیاد آور بوده و عوارض زیادی خواهد داشت.
اعتیاد و بیش فعالی، کودکان بیش فعال
کودکانی که به بیماری بیش فعالی مبتلا می شوند به دلیل جنب و جوش بیش از اندازه ای که دارند برای والدین و دیگران مشکلات بسیاری را به وجود می آورند به وجود آوردن مشکلات بسیار برای دیگران می تواند به سادگی فرد را به سمت شخصیت ضد اجتماعی و مواد مخدر مختلف به خصوص ماده مخدر گل سوق دهد، زیرا تحمل کردن پر تحرکی و عدم توجه کودکان برای اطرافیان دشوار می باشد.
والدین و اعضای خانواده نسبت به این بیماری آگاهی ندارند و به همین دلیل رفتارهای نادرستی با فرزندشان دارند، مواردی مانند تنبیه نادرست کودک، نادیده گرفتن مشکلات او و عدم اقدام برای درمان بیش فعالی فرد را نسبت به اعتیاد آسیب پذیرتر می کند.
نقش خانواده در اعتیاد و بیش فعالی
یکی از مهم ترین عواملی که باعث پیشگیری در اعتیاد می شود نوع برخورد صحیح خانواده با فرد بیمار می باشد، به عنوان مثال والدین باید بتوانند اختلال کودک را به موقع شناسایی کنند و برای درمان آن اقداماتی را انجام دهند.
در صورتی که این اختلال زودتر تخت درمان قرار گیرد از مشکلات و عواقب بروز اعتیاد به انواع مواد مخدر مانند تریاک، شیشه و حشیش و غیره جلوگیری خواهد شد، در ادامه این مقاله به راهکارهایی که برای والدین مناسب است اشاره کرده ایم که این راهکارها و روش ها می تواند در کاهش خطر ابتلا به اعتیاد در فرزندان موثر و مفید باشد.