ترس از ازدواج (Gamophobia) یکی از معضلاتی می باشد که ذهن جوانان امروزی را درگیر خودش کرده است، این موضوع در سطح وسیع تر بر روی افراد، خانواده و جامعه تاثیر منفی می گذارد.
ترس از ازدواج اگر به صورت افراطی و بیش از حد باشد، تبدیل به فوبیای ازدواج یا گاموفوبیا می شود.
افراد مبتلا به ترس از ازدواج را قانع کرد که “بله” گفتن سر سفره عقد آن قدر سخت نمی باشد و قرار نیست با یک بله زندگی و آینده او به نابودی کشیده شود.
در این مقاله در مورد ترس از ازدواج و علت های آن توضیحاتی داده شده است و راهکار هایی برای افرادی که این ترس در آن ها وجود دارد و از آن رنج می برند وجود دارد تا فرد بتواند به طور واقع بینانه تر با پدیده ازدواج رو به رو شود.
ترس از ازدواج و علائم آن
گاموفوبیا (Gamophobia) به معنی ترس از ازدواج و تعهد می باشد، فوبیای ازدواج مانند فوبیاهای دیگر یک هراس و ترس غیر منطقی می باشد که زندگی بسیاری از جوانان را تحت تاثیر قرار می دهد.
به دلیل برخی از مسائل فرهنگی مردان معمولا خیلی بیشتر از زنان به این فوبیا دچار می شوند. کسانی که از ازدواج می ترسند علائمی دارند که در زیر نمونه هایی از آن ذکر شده است:
- احساس استرس و اضطراب هنگام فکر کردن در مورد ازدواج و تعهد
- دوری از زوج های متاهل
- عدم شرکت در مراسم عروسی
- قطع رابطه مکرر و نداشتن سابقه طولانی با جنس مخالف
- در شرایط بسیار شدید تر، فکر کردن در مورد ازدواج باعث می شود تا فرد دچار حملات وحشتزدگی، تعرق و تنش شود.
علت زیر بنایی ترس از ازدواج
ریشه ترس از ازدواج به طور دقیق مشخص نشده است و ممکن است علت های مختلفی در آن نقش داشته باشد که از آن ها می توان به محیط، تربیت و آسیب های دوران کودکی اشاره کرد.
در این بخش موارد احتمالی که بر روی فرد تاثیر گذاشته و باعث ترس از ازدواج می شود را بیان می کنیم:
- داشتن پدر و مادر مطلقه
- سابقه خانوادگی اختلالات روانی، به خصوص اختلالات اضطرابی
- مشاهده الگوهای غلط در کودکی
- ترس از اعتماد به دیگران یا پیستانتروفوبیا( Pistanthrophobia) که به خاطر تجربه شکست عشقی در رابطه قبلی به وجود می آید.
چرا بعضی از افراد از ازدواج می ترسند؟
ازدواج یک تصمیم سخت و سرنوشت ساز در زندگی همه افراد می باشد و چالش های بسیاری را به وجود می آورد، بنابراین بسیاری از افراد به شدت از ازدواج کردن می ترسند و در هنگام ازدواج مضطرب می شوند.
به خاطر داشته باشید که ترس از یک عمل ناشناخته کاملا عادی است و نباید نگران باشید، اما اگر بیش از اندازه از ازدواج می ترسید و این ترس بر روی زندگی شما تاثیر گذاشته است باید به فکر راهی برای درمان آن باشید.
اگر نامزد شما در مورد ازدواج به راحتی حرف نمی زند، از بحث در مورد ازدواج طفره می رود، دچار اضطراب می شود و سعی می کند موضوع را عوض کند ممکن است به فوبیای ازدواج دچار شده باشد.
اگر می خواهید بفهمید که در آن لحظه چه چیزی در ذهن نامزدتان می گذرد این مقاله را مطالعه کنید، در این قسمت از مقاله بررسی می کنیم که چه افکاری درباره ازدواج در ذهن فرد وجود دارد که باعث ترس او از ازدواج می شود.
-
از دست دادن استقلال فردی
بر اساس نظرسنجی هایی که از افراد مجرد صورت می گیرد اولین چیزی که باعث ترس از ازدواج می شود از دست دادن استقلال افراد است.
از نظر این اشخاص، تاهل یعنی شریک زندگی در همه امور زندگی چه ریز و چه درشت دخالت هایی را انجام می دهد. بنابراین آن ها فکر می کنند که اگر ازدواج کنند آزادی خود را به طور کامل از دست می دهند و مانند یک اسیر در دام می افتند.
-
عدم برخورداری از اعتماد به نفس
هنگامی که دختر و پسر با یکدیگر روابط دوستی دارند همه چیز خوب است زیرا در آن زمان مسئولیتی برای زندگی ندارند و در قبال یکدیگر مسئول نمی باشند.
اما ازدواج معقوله متفاوت است، ازدواج کردن مسئولیت هایی را به همراه دارد. بنابراین افرادی که از ازدواج می ترسند ممکن است از قبول مسئولیت ترس داشته و اعتماد به نفس لازم برای ازدواج کردن و پذیرفتن مسئولیت را نداشته باشند.
-
عدم مسئولیت پذیری
بر اساس مطالبی که ذکر شد مسئولیت هایی که هنگام ازدواج به وجود می آید با روابط دوستی متفاوت می باشد و همین موضوع برای دختر و پسر ایجاد ترس می کند.
مسئولیت های اضافی ازدواج باعث می شود تا زن و مرد زمان کمتری برای فعالیت های مورد علاقه خود داشته باشند و وقتی به این فکر می کنند که احتمال دارد فعالیت های مورد علاقه خود را به خاطر حجم انبوهی از مسئولیت های زندگی از دست بدهند از ازدواج دوری می کنند.
-
هزینه ها و مخارج بیش از حد زندگی متاهلی
اگر فرد به حساب و کتاب هزینه های بعد از ازدواج بیش از اندازه فکر کند در این صورت فوبیا ازدواج برای او چند برابر می شود. اشخاص می دانند که مخارج زندگی زناشویی با مخارج زندگی مجردی متفاوت می باشد و فکر کردن به این موضوع که مبادا فرد نتواند از پس هزینه های زندگی زناشویی بر آید و از لحاظ مالی در مذیقه قرار بگیرد باعث می شود تا از ازدواج ترس و واهمه داشته باشد.
-
نگرانی از پایان رابطه عاشقانه
روابط دوران نامزدی سرشار از عشق و علاقه می باشد اما پس از ازدواج این روابط حالت معقول تری به خود میگیرد. بنابراین فرد ترس دارد که پس از ازدواج رفتار همسرش تغییر کند و یا از نظر احساسی متفاوت شده و احساسات او فروکش کند.
-
ترس از زندگی جنسی یکنواخت
تعهد در زندگی مشترک حرف اول را می زند اما گاهی افراد از تصور این که تا آخر زندگی تنها با یک نفر رابطه جنسی داشته باشند ناراحت و خسته می شوند و به همین دلیل علاقه آن ها به ازدواج و زندگی مشترک کمرنگ می شود.
این افراد ممکن است درگیر مشکلات و اختلالات جنسی باشند که برای درمان آن بهتر است به مشاور مراجعه کنند، در غیر این صورت در آینده دچار مشکلات زیادی می شوند.
-
تقسیم دارایی ها
پس از ازدواج در زندگی مشترک همه چیز بین زن و شوهر تقسیم می شود، خانه من به خانه ما و دارایی من به دارایی ما تبدیل می شود.
بسیاری از افراد دوست ندارند عزیزترین دارایی هایشان را با کسی شریک شوند، این امر برای آن ها بسیار ناخوشایند می باشد و باعث ترس آن ها از ازدواج می شود.
-
ترس از طلاق
بسیاری از افراد هستند که به ازدواج با دید منفی و بدبینانه نگاه می کنند و طلاق برای آن ها کابوسی شده است که آن ها را از ازدوج می ترساند.
آن ها همیشه آینده تلخی از ازدواج برای خود تصور می کنند و عامل این بینش غلط طلاق می باشد.
بسیاری از فرزندان طلاق این ترس را تجربه می کنند و تصویری از ازدواج موفق ندارند. مشاور و روانشناس می توانند به این افراد کمک کرده تا این ترس را کنترل کنند.
-
ترس از ناشناخته
حتما تاکنون شنیده اید که می گویند«ازدواج مانند هندوانه سر بسته ای می ماند» افرادی که فوبیای ازدواج دارند، از هر اتفاقی پس از ازدواج می ترسند، آن ها نمی دانند که بعد از ازدواج به چه کسی تبدیل می شوند و اهداف زندگی آن ها چه تغییری می کند. بنابراین آن ها به خاطر ناشناخته بودن مسائل بعد از ازدواج دچار ترس می شوند.
پیشنهاد مشاور:چرا با آدم نادرست ازدواج می کنیم؟
غلبه بر ترس از ازدواج
اگر ترس از ازدواج به صورت خفیف و متوسط می باشد، می توانید با مطالعه این بخش از مقاله که مربوط به نحوه غلبه بر ترس از ازدواج می باشد، ترس خود را درمان کنید و یا از شدت آن بکاهید.
اما اگر درگیر فوبیا ازدواج یا ترس شدید از ازدواج می باشید دیگر نمی توانید ترس تان را کنترل کنید و باید به روانشناس مراجعه کنید تا با استفاده از روان درمانی مشکل خود را حل کنید.
راه های زیر به شما در کاهش این ترس کمک می کند:
خود را با زوج های متاهل خوشبخت محاصره کنید
برای جلوگیری از گوموفوبیا یا ترس از ازدواج، سعی کنید با زوج هایی ارتباط برقرار کنید که از زندگی زناشویی خود راضی و خوشحال هستند و از زن و مردهایی که از زندگی زناشویی خود شکایت می کنند و ترس شما را بیشتر می کنند دوری کنید.
اطرافیان به راحتی بر روی ذهن شما اثر می گذراند و شما را به سمت ازدواج یا ترس از ازدواج سوق می دهند، بنابراین در انتخاب اطرافیان خود دقت کنید.
باور کنید که بعد از ازدواج واقعا چیزی تغییر نمی کند
در خودتان این باور را ایجاد کنید که پس از ازدواج هیچ چیز تغییر نمی کند و به جز نام خانوادگی و نقشی که به عنوان همسرتان بر عهده می گیرد چیز زیادی قرار نیست تغییر کند.
واقعیت این است که پس از ازدواج بسیاری از جنبه های روابط شما تغییر نمی کند و همسر شما همان آدمی است که می شناختید و احتمال این که به فرد دیگری تبدیل شود بسیار کم می باشد.
در این مورد می توانید با مشاور صحبت کنید و از ثبات رفتاری همسرتان اطمینان حاصل کنید.
ریشه ترس های خود را پیدا کنید
با خودتان به درستی فکر کنید که از کدام قسمت ازدواج می ترسید و سعی کنید علت این ترس را در خود پیدا کنید، گاهی اوقات نیاز است که به اطراف خود نگاهی بیندازید و بررسی کنید که آیا ممکن است ترس شما از ازدواج به خاطر اطرافیانتان باشد و نتیجه روابط ناموفقی باشد که در اطراف خود مشاهده می کنید.
شاید مشکلات زناشویی والدین شما بر روی شما تاثیر منفی گذاشته باشد و به همین دلیل هر وقت به ازدواج فکر می کنید تصویر شکست خورده آن ها جلوی چشم شما نمایان شود ولی هرگز نمی خواهید مانند آن ها ازدواج ناموفقی داشته باشید.
یا شاید خودتان تجربه منفی و ناموفقی از روابط قبلی خود داشته اید و ازدواج مجدد را نمی توانید به خاطر ترس تان قبول کنید، شما ابتدا باید علت ترس های خود را پیدا کنید.
بینش و دیدگاه خود را نسبت به ازدواج بررسی کنید
برای کاهش ترس خود انتظارات خود را از زندگی مشترک شناخته، آن ها را یادداشت و بررسی کنید، بسیاری از افراد به دلیل ترس از ناشناخته ها و طلاق فرصت برقراری یک زندگی زناشویی مناسب را از خود می گیرند زیرا آن ها نسبت به انتظارتشان آگاهی درستی ندارند.
آن ها نمی دانند که هدف شان از زندگی چیست و از زندگی مشترک چه می خواهند برای همین درگیر ترس از ازدواج می شوند.
کلام آخر
بسیاری از افراد ترس زیادی نسبت به ازدواج دارند. آن ها باید بدانند که چندین چیز باعث ترس از ازدواج می شود و برای این که با ترس خود برخورد کنند باید ذهن خود را به خوبی مدیریت کنند و یک زندگی مشترک شاد و موفق را برای خود پایه ریزی کنند.
به خاطر داشته باشید که ترس، فوبیا، اضطراب و بی خوابی همه قابل حل هستند و نباید تسلیم آن ها شوید.
سوالات متداول
-
گاموفوبیا چیست؟
ترس افراطی نسبت به ازدواج و تعهد را گاموفوبیا می گویند که نشانه هایی از آن در متن مقاله عنوان شده است.
-
علت های زیر بنایی مشکل ترس از ازدواج چیست؟
این نوع ترس به دلایل متفاوتی می تواند به وجود آید که از دلایل آن می توان به طلاق والدین، تجربه شکست عشقی قبلی و موارد دیگری که در متن آمده است اشاره کرد.
-
چگونه می توان بر ترس از ازدواج غلبه کرد؟
برای این که بر ترس از ازدواج غلبه کنید می توانید با زوج هایی که خوشبخت هستند و از زندگی زناشویی خود راضی و خشنود می باشند مراوده کنید، انتظارات خود را از ازدواج مشخص کنید و موارد دیگری که در متن مقاله به طورکامل ذکر شده است، را رعایت کنید.