آندروفوبیا (androphobia) به عنوان ترس از مردان تعریف می شود. این اصطلاح از درون جنبشهای فمینیستی سرچشمه میگیرد تا اصطلاح متضاد «ژینوفوبیا» را که به معنای ترس از زنان است را متعادل کند.
مرد ستیزی ( Misandry ) به عنوان نفرت یا تعصب منفی نسبت به مردان تعریف می شود. نقطه مقابل زن ستیزی است. مردبیزاری می تواند اشکال مختلفی داشته باشد: مانند تبعیض جنسیتی، محرومیت اجتماعی، خشونت علیه مردان، تحقیر مردان، استفاده ابزاری از مردان.
علائم آندروفوبیا یا فوبیا مردان چیست؟
علائم ترس از مردان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- وقتی مردها را می بینید یا به آن ها فکر می کنید، دچار ترس، اضطراب یا وحشت فوری و شدید می شوید.
- آگاهی از اینکه ترس شما از مردان غیرمنطقی می باشد اما احساس می کنید نمی توانید آن را کنترل کنید
- نزدیک شدن به مرد باعث اضطراب و نگرانی شما می شود.
- اجتناب از موقعیت هایی که ممکن است با مردان روبرو شوید. یا احساس نگرانی یا ترس شدید در موقعیت هایی که با مردان روبرو می شوید.
- میل شدید برای فرار
- تنگی نفس
- تنفس سریع
- لرزش
- تعریق شدید
- در انجام فعالیت های روزانه خود مشکل دارید زیرا از مردان می ترسید.
- واکنشهای جسمانی مانند عرق کردن، ضربان قلب سریع، درد در قفسه سینه، یا مشکلات تنفسی
- حالت تهوع، سرگیجه یا غش هنگام نزدیکی یا حتی فکر کردن به مردان
- در کودکان، ترس از مردان ممکن است به صورت عصبانیت همراه با چسبیدن، گریه، یا امتناع از ترک والد زن یا نزدیک شدن به مردان ظاهر شود.
- حالت تهوع
- سرگیجه
- تپش قلب
- خشک شدن دهان
- از دست دادن کنترل
- کابوس
- حمله عصبی
- ناتوانی در بیان کلمات یا عبارات
چه چیزی باعث ایجاد آندروفوبیا در فرد می شود؟
آندروفوبیا یک نوع فوبیا خاص در نظر گرفته میشود، زیرا این ترس شدید و غیرمنطقی بوده که معمولاً خطر واقعی را ایجاد نمیکنند اما همچنین میتواند باعث اضطراب و رفتارهای اجتنابی شود.
آندروفوبیا، مانند سایر فوبیاهای خاص، طولانی مدت است و می تواند بر توانایی شما برای انجام فعالیت های روزمره مانند کار، تحصیل و روابط اجتماعی تأثیر منفی بگذارد.
علت دقیق فوبیا مردان به خوبی شناخته نشده است. اما کارشناسان می گویند که برخی از احتمالات عبارتند از:
- تجربیات منفی با مردان در گذشته، مانند تجاوز جنسی، تجاوز فیزیکی، سوء استفاده ذهنی یا جسمی، غفلت، یا آزار جنسی
- ژنتیک و محیط
- تغییرات در عملکرد مغز
برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض ترس از مردان هستند. این افراد عبارتند از:
- کودکان (فوبیا بیش تر در اوایل کودکی، معمولاً در سن ۱۰ سالگی رخ می دهد)
- بستگانی که فوبیا یا اضطراب داشته اند (این ممکن است نتیجه رفتار ارثی یا آموخته شده باشد)
- خلق و خو ویژه
- تجربه منفی گذشته با مردان
آیا باید به روانشناس مراجعه کرد؟
ترس از مردان ممکن است به عنوان یک احساس کوچک شروع شود اما به مرور می تواند به یک مانع بزرگ در زندگی روزمره شما تبدیل شود. اگر اضطراب شما ناشی از آندروفوبیا شما باشد، باید به روانشناس مراجعه کنید. علائم زیر نشان می دهد که باید به روانشناس مراجعه کنید.
- بر عملکرد شغلی یا مدرسه شما تأثیر منفی می گذارد.
- به روابط اجتماعی یا توانایی اجتماعی بودن شما تاثیر می گذارد.
- دخالت در فعالیت های روزمره شما
درمان ترس از مردان در کودکان بسیار مهم است. گاهی اوقات ترس از کودکان به مرور بیش تر می شود. اما آندروفوبیا می تواند به شدت بر توانایی کودک برای عملکرد در جامعه تأثیر بگذارد البته ترس آن ها باید با کمک پزشکی حرفه ای برطرف شود.
ترس از مردان چگونه درمان می شود؟
اکثر افراد مبتلا به آندروفوبیا می توانند از طریق جلسات درمانی بهبود یابند. درمان اولیه ترس از مردان شامل روان درمانی است. دو نوع رایج روان درمانی که برای درمان فوبیا مردان استفاده می شود، مواجهه درمانی و رفتار درمانی هستند. در برخی موارد از دارو نیز به عنوان بخشی از برنامه درمانی استفاده می شود، البته دارو درمانی به تنهایی نمی تواند درمان باشد.
درمان از طریق مواجهه
مواجهه درمانی برای تغییر نحوه واکنش شما به مردان طراحی شده است. در طی این درمان به تدریج و به طور مکرر در معرض چیزهایی قرار خواهید گرفت که با مردان ارتباط خواهد داشت. با گذشت زمان، قرار گرفتن تدریجی در برابر مردان باید به شما کمک کند تا افکار، احساسات مرتبط با ترس از مردان را مدیریت کنید.
برای مثال، درمانگر شما ممکن است ابتدا عکسهایی از مردان را به شما نشان دهد و سپس شما را وادار کند به صدای ضبط شده مردان گوش دهید. پس از آن، درمانگر از شما میخواهد ویدیوهایی از مردان را تماشا کنید و سپس به آرامی به یک مرد واقعی نزدیک شوید.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
درمان شناختی رفتاری از سایر تکنیکهای درمانی استفاده میکند تا راههای متفاوتی را برای مشاهده و مقابله با ترس از مردان به شما آموزش دهد. درمانگر شما به شما یاد می دهد که چگونه:
- ترس خود را به گونه ای متفاوت ببینید.
- با احساسات فیزیکی مرتبط با ترس خود کنار بیایید.
- با تأثیری که ترس بر زندگی شما گذاشته است برخورد کنید.
جلسات درمان شناختی رفتاری به شما کمک می کند به جای اینکه بر افکار و احساسات خود غلبه کنید، حس اعتماد به نفس یا تسلط بر افکار و احساسات خود به دست آورید.
دارو درمانی
روان درمانی معمولاً در درمان ترس از مردان بسیار موفق است. اما گاهی اوقات استفاده از داروهایی که می توانند احساس اضطراب یا حملات پانیک مرتبط با آندروفوبیا را کاهش دهند مفید می باشد. این داروها باید در ابتدای درمان برای تسهیل بهبودی استفاده شوند.
استفاده دیگر دارودرمانی برای موقعیتهای نادر و کوتاهمدت است که طی آن اضطراب شما را از انجام کار ضروری باز میدارد.
داروهایی که معمولا برای درمان آندروفوبیا استفاده می شوند عبارتند از:
مسدود کننده های بتا : مسدود کننده های بتا اثرات آدرنالین ناشی از اضطراب را در بدن کنترل می کنند. آدرنالین می تواند باعث علائم جسمی ناراحت کننده و گاهی خطرناک از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون، تپش قلب و همچنین لرزش صدا و بدن شود.
آرام بخش ها: بنزودیازپین ها با کاهش اضطراب به شما کمک می کنند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشید. این داروها باید با احتیاط مصرف شوند زیرا ممکن است اعتیادآور باشند. اگر سابقه مصرف الکل یا مواد مخدر دارید، ممکن است بنزودیازپین ها برای شما مناسب نباشند.
اگر داروی آرامبخش مصرف می کنید، در حین مصرف این دارو از مصرف الکل خودداری کنید. اقدامات دیگری که می تواند اضطراب شما را کاهش دهد شامل موارد زیر می باشد:
- ورزش منظم
- خواب کافی
- برنامه تغذیه ای مناسب
- یوگا
هیپنوتیزم درمانی
هیپنوتراپی نوعی درمان است که در آن روانشناس به ضمیر ناخودآگاه فرد مبتلا به فوبیا وارد شده و سعی می کند بر آن تاثیر مثبت بگذارد و باعث بهبود فوبیا آن ها می شود.
در صورتی که در مورد درمان خود تردید دارید با روانشناس خود در مورد آن صحبت کنید و از عوارض و روند هر درمان آگاه شوید.