خصوصیات فرزند اول باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد زیرا با آمدن اولین فرزند همه اعضای خانواده وارد جریان متفاوتی می شوند و به طور طبیعی رفتار والدین تک فرزندی با آن هایی که چند فرزند دارند متفاوت می باشد، والدین همان ابتدا متوجه می شوند که فرزندان نسبت به یکدیگر، رفتارها و خصوصیات مختلفی از خودشان نشان می دهند.
تحقیقات نشان میدهد که ترتیب تولد میتواند تأثیر قابل توجهی بر شخصیت و رفتار افراد داشته باشد. فرزندان اول اغلب با ویژگیهای خاصی مانند مسئولیتپذیری، اعتماد به نفس، و وظیفهشناسی شناخته میشوند. در این مقاله به بررسی خصوصیات فرزندان اول و عوامل تأثیرگذار بر آنها میپردازیم.
روز جهانی فرزند اول روز جهانی فرزند اول (Firstborn Day) یک روز تعطیل غیررسمی است که هر ساله در دومین یکشنبه ماه ژوئن برگزار میشود. این روز برای قدردانی از فرزندان اول و برجسته کردن نقش آنها در خانواده و جامعه است.
تاریخچه روز جهانی فرزند اول به سال ۱۸۵۶ باز میگردد. در آن سال، دکتر چارلز لئونارد، یک کشیش در کلیسای مجارستانی در شهر ماساچوست، یک سرویس ویژه برای کودکان برگزار کرد. او این روز را “گل یکشنبه” نامید و از آن زمان به بعد، این روز به عنوان روز فرزند اول شناخته میشود.
در سال ۱۹۲۹، ترکیه برای اولین بار روز فرزند اول را به عنوان یک تعطیل ملی اعلام کرد. این روز در بسیاری از کشورهای دیگر نیز جشن گرفته میشود، اما هنوز به رسمیت شناخته نشده است.
خصوصیات فرزند اول: نقش در خانواده
تولد فرزند اول، تجربه ای جدید برای والدین می باشد و آن ها ممکن است در تربیت فرزند اول بر اساس قوانین پیش بروند و بسیار سخت گیر باشند و یا به خاطر ذوق و شوقی که برای تولد فرزندشان دارند بسیار سهل گیر باشند و اصول تربیتی را به خوبی ایفا نکنند در نتیجه در تربیت فرزندشان با مشکلاتی رو به رو خواهند شد.
پس از این که فرزند دوم به دنیا می آید والدین به خاطر تجربه ای از تربیت فرزند اولشان داشته اند روش تربیتی خود را تغییر می دهند و به صورت دیگری به تربیت فرزند دوم می پردازند، در این حالت فرزند اول مجبور است بی تجربگی و نا پختگی والدین را در تربیت کردن تحمل کند.
مفاهیمی در روانشناسی کودک مطرح می شود که به شما کمک می کند تا از اشتباهات رایج تربیتی بپرهیزید و از بهترین روش های تربیتی برای تربیت فرزندان استفاده نمایید.
تعادل در تربیت فرزندان اول
فرزندان اول در کانون توجه والدین قرار دارند و معمولا تمام خواسته های آن ها توسط والدین برآورده می شود و در فرزند احساس ارزشمندی زیادی به وجود می آید، در صورتی که این روند شکل افراطی و بی رویه ای داشته باشد، فرزندان اول تبدیل به انسان های قدرت طلب، خودخواه و کم تحمل می شوند و آن ها تحمل هیچ گونه بی توجهی ندارند.
پس از این که فرزند دوم به دنیا می آید از توجه والدین به آن ها کم می شود و در این صورت فرزند اول، فرزند دوم را مسبب این بی توجهی می داند و در این حالت حسادت فرزند اول شروع می شود که یکی از خصوصیات به وجود آمدن آن ها در هنگام تولد فرزند دوم می باشد، تمام فرزندان اول تغییر جایگاه شان را در خانواده احساس می کنند اما فرزندان نازپرورده تر با صدمات بیشتری رو به رو هستند و این که کودک چطور با این وضع و شرایط کنار بیاید به رفتار والدین و سبک های فرزند پروری آن ها بستگی دارد.
در صورتی که والدین تمام توجه و محبت خود را نثار فرزند دوم کنند و یا رفتارهای اشتباه دیگری از خودشان نشان دهند فرزند اول به احساس طرد شدگی دچار خواهد شد و بعد ها آن را به خواهر و برادر کوچک خود منتقل می کنند اما در صورتی که والدین رفتار صحیحی با کودک شان داشته باشند بچه ها به دوستانی خوب تبدیل می شوند و فرزند اول در برابر خواهر و برادر کوچک خود احساس مسئولیت و رهبری می کند.
خصوصیات فرزند اول: رهبری و سلطه جویی
پس از این که فرزندان دیگر متولد می شوند، فرزند اول موظف است تا از خواهر و برادر کوچک خود نگهداری کند او در این مورد از والدین خود الگوبرداری و تقلید می کند و به مراقبت و نگهداری از آن ها می پردازد، و زمانی که آن ها بزرگ شدند در بازی ها و فعالیت های دسته جمعی به رهبری خواهرها و برادرهای کوچک ترش می پردازد و با این ویژگی های اخلاقی بزرگ می شود.
به خاطر این ویژگی رفتاری اش او در بزرگسالی به رهبری علاقه مند می شود و دوست دارد که دیگران را تحت سلطه خود قرار دهد و به خوبی از انجام این کار بر می آید، هم چنین ویژگی مسئولیت پذیری به میزان زیادی در او افزایش می یابد.
ویژگی ها و خصوصیات اصلی فرزندان اول
بر اساس نظر روانشناسان برخی از خصوصیات اخلاقی فرزند اول به شرح زیر می باشد:
- علاقه به قدرت
- مسئولیت پذیر
- وظیفه شناس
- منظم
- دقیق بودن
- با وجدان بودن
- محافظه کار
- سازمان دهندگان خوب
- فرزندان اول به طور معمول به گذشته گرایش دارند و نسبت به آینده بدبین هستند.
سایر فرزندان می تواند باعث ارتقای ویژگی های مثبت فرزندان اول شوند و بر روی آن ها تاثیر مثبت بگذرارند و در واقع یک رابطه دو طرفه میان فرزندان به وجود آید، والدین می توانند با انتخاب بهترین تعداد فرزند نقش موثری در رشد و پیشرفت کودک داشته باشند.
ویژگی های فرزند اول از نظر دکتر هلاکویی
کتر هلاکویی، روانشناس و مشاور خانواده، معتقد است که ترتیب تولد فرزندان در خانواده تأثیر زیادی بر شخصیت و رفتار آنها دارد. فرزندان اول، به دلیل اینکه اولین فرزند خانواده هستند، از مزایا و معایبی برخوردارند که میتواند بر ویژگیهای شخصیتی آنها تأثیر بگذارد.
مزایا
- فرزندان اول معمولاً از حمایت و توجه ویژه والدین برخوردار هستند. این امر میتواند باعث شود که آنها احساس اعتماد به نفس و شایستگی بیشتری داشته باشند.
- فرزندان اول معمولاً اولین کسانی هستند که با چالشهای زندگی روبرو میشوند. این امر میتواند باعث شود که آنها مهارتهای حل مسئله و سازگاری بهتری داشته باشند.
- فرزندان اول معمولاً در تحصیل و شغل موفقتر هستند. این امر ممکن است به دلیل انگیزههای بالای آنها برای موفقیت و رضایت والدین باشد.
معایب
- فرزندان اول معمولاً مسئولیتپذیری بیشتری نسبت به خواهر و برادرهای کوچکتر خود دارند. این امر میتواند باعث شود که آنها احساس فشار و استرس بیشتری داشته باشند.
- فرزندان اول معمولاً با رقابت بیشتری از سوی خواهر و برادرهای کوچکتر خود مواجه هستند. این امر میتواند باعث شود که آنها احساس ناامنی و کمبود اعتماد به نفس کنند.