اضطراب، دردهای شکمی و یا دل دردهای عصبی دو حسی می باشند که افراد در دوره های مختلف زندگی آن ها را تجربه می کنند، استرس و اضطراب داشتن طولانی مدت باعث می شود تا در قسمت های مختلف بدن از جمله روده و معده مشکلاتی به وجود آید و در عملکرد آن ها اختلالاتی ایجاد شود.
هورمون کورتیزول که به عنوان هورمون استرس شناخته می شود نسبت به فشارهای روانی، استرس و اضطراب واکنش هایی را نشان می دهد و در بدن ترشح صورت می گیرد، روده و معده برخی از افراد نسبت به هورمون های استرس بیش از حد نرمال واکنش هایی را نشان می دهند و در بخش های مختلف بدن درد های مبهمی را ایجاد می کنند.
با توجه به این که استرس و افکار منفی بر روی بدن تاثیر می گذارد باید راهی را پیدا کرد تا با کمک آن بتوان اضطراب را کنترل و درمان کرد و در صورتی که نسبت به اضطراب و استرس و رابطه آن با درد های شکمی اطلاعاتی داشته باشید می توانید در جهت درمان آن اقداماتی را انجام دهید و پیشگیری های لازم را انجام دهید.
علائم دل دردهای عصبی چیست؟
دل درد های عصبی می تواند به خاطر بیماری های روان تنی باشد که به دستگاه گوارش و روده مرتبط می شود از جمله این بیماری ها می توان به سندروم روده تحریک پذیر اشاره کرد و همه بیماری های روان تنی که به وجود می آیند به خاطر عوارض استرس و فشار عصبی می باشد که با میزان ترشح هورمون کورتیزول ارتباط بسیاری دارند.
از جمله مواردی که باعث به وجود آمدن دل درد های عصبی می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نفخ زیاد
- یبوست و بروز مشکلاتی در دفع
- حالت تهوع
- اسهال
- سوزش معده
- و غیره.
باید توجه داشته باشید که اضطراب و درد های شکمی در کودکان امری شایع می باشد اما ممکن است علائم را به صورت متفاوتی نشان دهند برای مثال فرزندتان ممکن است از رفتن به مدرسه سر باز زند و یا به طور دائم از درد های دائمی شکایت کند در حالی که از نظر پزشکی سالم است و هیچ عفونتی در بدن او وجود ندارد، در این شرایط بسیار مهم می باشد که به وضعیت روانی فرزندتان دقت کنید و برای این که مشکلات او را کاهش دهید می توانید از روانشناس و مشاوره کمک کمک بخواهید.
مشاوره به شما کمک می کند تا اضطراب های فرزندتان را بهتر بشناسید و برنامه ریزی دقیقی داشته باشید تا بتوانید دل درد های عصبی او را بهبود بخشید و اضطراب را کاهش دهید و در این خصوص اقدامات لازم برای کاهش تنش ها انجام دهید.
علل ایجاد دل دردهای عصبی
دستگاه گوارش انسان سیستم عصبی جداگانه و مخصوص به خود را دارد که به عنوان سیستم عصبی داخلی شناخته می شود، عصب هایی که در انتهای معده هستند برای پاسخ گویی به هورمون های استرس مغز طراحی شده اند و سیستم عصبی با عملکرد خود کمک می کند تا زمانی که فرد استرس و فشار زیادی را تحمل می کند خون به جای معده بیشتر به سمت قلب، ریه ها و عضلات او پمپاژ شود، این فرایند و عملکرد باعث می شود تا انسان پاسخ بهتری در برابر استرس و اضطراب داشته باشد.
در صورتی که استرس و اضطراب مزمن شود خونی کمتری به معده می رسد و باعث می شود تا فرد دچار مشکلات و درد های مختلفی در ناحیه شکم شود و در این حالت ممکن است سندروم روده تحریک پذیر را تجربه کند.
از جمله مواردی که باعث به وجود آمدن اختلال در عملکرد سیستم عصبی داخلی می شود شامل موارد زیر می باشد:
- مشکلات مالی
- مشکلات ارتباطی و خانوادگی
- طلاق
- مواجه شدن با مشکلات و تغییرات شغلی
- مرگ عزیزان
- بیماری های صعب العلاج
- اضطراب و دردهای شکمی، نقش تغذیه
تغذیه نقش مهمی در کاهش دل دردهای عصبی دارد برای این منظور بهتر است مواردی که در زیر بیان می شود را در نظر بگیرید و آن ها را رعایت کنید:
- از مصرف بیش از حد میوه و قند سوربیتول موجود در خوراکی ها پرهیز کنید.
- از خوردن غذاهای تند و پر ادویه اجتناب کنید.
- برای این که ترشح اسید معده را کنترل کنید می توانید فیبر های محلول، دانه های کامل ، برخی میوه ها مانند زردآلو را مورد استفاده قرار دهید.
- استفاده از سبزیجات می تواند باعث کاهش درد های عصبی شود.
- وعده های غذایی را بیشتر کرده اما سبک تر و کم حجم تر باشد.
- از خوردن نوشیدنی ها کافئین دار و خوراکی هایی مانند قهوه و شکلات در زمان درد خودداری کنید.
- از مواد غذایی و منابع غنی که شامل منیزیم، ویتامین گروه ب و ویتامین گروه ث می باشد به فراوانی استفاده کنید.
- از پروبیوتیک ها مانند ماست های پروبیوتیک استفاده کنید زیرا تورم روده را کاهش می دهد و درد را تسکین می بخشد.
- نعناع خاصیت خنک کنندگی دارد و باعث آرامش عضلات روده و کاهش درد می شود می توانید از قرص نعناع، عرق و چای آن استفاده کنید.
- گیاه بابونه بسیار مفید می باشد و برای رفع دل درد، گرفتگی عضلات شکم، درمان یبوست، اسهال و سوء هاضمه به کار می رود.
در صورتی که موارد بالا را رعایت کردید اما باز هم دچار اضطراب و درد های شکمی هستید حتما به پزشک مراجعه کنید، تا معاینه پزشکی صورت گیرد و اگر هم چنان از اضطراب و درد های آن رنج می برید به متخصص روانشناس مراجعه کنید.
اضطراب و دردهای شکمی، درمان دل دردهای عصبی
برای آن که بتوانید اضطراب خودتان را کنترل کنید و از شر دردهای شکمی راحت شوید باید از روانشناس کمک بگیرید تا به درمان اضطراب و تنش های اصلی شما بپردازد از مهم ترین روش هایی که می توان به وسیله آن اضطراب را کنترل کرد و دردهای شکمی را کاهش داد تکنیک های آرام سازی، ریلکسیشن و ذهن آگاهی می باشد.
علاوه بر موارد گفته شده در صورتی که خواب منظم و استراحت کافی داشته باشید و فعالیت های ورزشی به خصوص پیاده روی را انجام دهید می توانید به آرامش و کاهش دردهای شما کمک بسیاری شود و هم چنین می توانید از مشاور کنترل استرس کمک بخواهید که برای مقابله با عوارض استرس و اضطراب بسیار مفید می باشد.
داروی درمان استرس معده و دردهای شکمی
در صورتی که پزشک صلاح دید می توانید برای کاهش اضطراب و دردهای شکمی از دارو استفاده کنید. از پر کاربردترین داروهایی که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد می توان به رابپرازول، کلردیازپوکساید و موتیدون اشاره کرد.
هر یک از داروهای بیان شده با توجه به نوع دل درد و شرایط فرد توسط پزشک مورد تجویز قرار می گیرد و باید از مصرف خودسرانه این دارو به شدت خودداری کنید زیرا اگر بدون تجویز پزشک مورد استفاده قرار گیرد می تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد.
سخن آخر
در نهایت توصیه می شود برای این که اضطراب و دردهای شکمی شما کاهش یابد از روانشناس کمک بگیرید، زیرا او ریشه استرس و اضطراب را شناسایی می کند و با استفاده از تکنیک های آرام سازی معده درد را کاهش می دهد.
مرکز مشاوره ستاره ایرانیان در این زمینه خدماتی را ارائه می دهند که به شما کمک می کند تا بتوانید به خوبی ریشه مشکلات خود را بشناسید و آن را درمان کنید.