علائم اعتیاد به شیشه، تشخیص نشانه های اعتیاد به شیشه
علائم و نشانه های اعتیاد به شیشه به صورت تغییراتی در عملکرد مغز به وجود می آید، تغییراتی که در مغز صورت می گیرد باعث بروز اختلالات روانی و رفتاری متعددی می شود، به طور مثال مصرف شیشه باعث افزایش انرژی، فعالیت، احساس لذت، افزایش سطح هوشیاری و توان بدنی فرد می شود.
مصرف شیشه احساسات و لذت های کاذبی را به همراه دارد و همین مسئله باعث تشویق مصرف مجدد آن می شود، بسیاری از افرادی که دچار اعتیاد به شیشه شده اند تصور می کرده اند که مصرف گاه و بیگاه شیشه اعتیادآور نمی باشد، اما شیشه با تحریک بخش شادی آور مغز، باعث می شود تا فرد مصرف آن را ادامه دهد به همین دلیل مصرف تفننی آن بسیار خطرناک و اعتیاد آور می باشد.
شیشه چیست؟
شیشه یا متامفتامین یکی از مواد مخدری می باشد که در میان قشر جوان مصرف آن بسیار رواج دارد این ماده نوعی محرک دستگاه عصبی مرکزی به حساب می آید و در صورتی که مصرف شود حالت هایی مانند افزایش ضربان قلب، سریع شدن تنفس، افزایش انرژی و احساس سرخوشی مفرط را به همراه خواهد داشت، هم چنین شیشه سطح برخی از انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین را در مغز افزایش می دهد و علائمی نظیر توهم و هذیان را ایجاد می کند.
از این رو فردی که تحت تاثیر مصرف شیشه قرار دارد به احتمال زیاد دست به رفتارهای خطرناکی می زند، زیرا مصرف شیشه باعث می شود مرز بین واقعیت و خیال از بین برود و فرد بر اساس توهمات خود رفتاری را انجام دهد، هم چنین ماده مخدر شیشه باعث می شود سطح اعتیاد اوری بالا برود و مصرف آن قبل از آن که وابستگی جسمی ایجاد کند باعث وابستگی روانی می شود و به همین دلیل زمانی که فرد مصرف شیشه را قطع می کند با علائم و نشانه هایی مانند اضطراب، بی قراری شدید و افسردگی رو به رو می شود.
علل گرایش به شیشه
بر اساس مطالبی که گفته شد مصرف متامفتامین یا شیشه بیش از همه در بین قشر جوان رایج می باشد و بر اساس بررسی های انجام شده افرادی که در زندگی درگیر افسردگی هستند نمی توانند به طور طبیعی احساس نشاط و شادی را تجربه کنند و بیش از دیگران احتمال دارد به راه حل های ناسالم مانند اعتیاد به شیشه کشیده شوند تا بتوانند احساس شادی و سرخوشی را در خودشان ایجاد نمایند.
هم چنین برخورداری از برخی از ویژگی های روانشناختی مانند تکانشگری، نوجویی و خودکارآمدی پایین برای مقامت در برابر دوستان از جمله عواملی می باشد که بر روی گرایش در شیشه تاثیر می گذارد و فرد را به مصرف شیشه وابسته می کند.
نکته بسیار مهم اینجاست که برخی از افراد از روی ناآگاهی و نداشتن اطلاعات در مورد خطرات مصرف شیشه، به آن وابسته شده و دچار اعتیاد به این ماده می شوند، برای مثال شیشه باعث لاغری مفرط می شود برخی از افراد سودجو آن را به عنوان داروی لاغری معرفی می کنند و تبلیغات لازم در مورد آن انجام می دهند به این ترتیب افراد چاق، به خصوص زنانی که به دنبال راهی برای لاغری سریع می باشند، در دام اعتیاد به شیشه گرفتار می شوند به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که هرگز بر اساس توصیه افراد غیرمتخصص دارو یا موادی را برای درمان چاقی و یا افسردگی مورد استفاده قرار ندهید زیرا برخی از مواد آسیب های زیادی را به همراه خواهند داشت.
علائم اعتیاد به شیشه
نشانه ها و علائم اعتیاد به شیشه در فردی که به آن وابسته می باشد نشان داده می شود علاوه بر این نشانه ها می توان از تست اعتیاد به شیشه برای تشخیص اعتیاد استفاده کرد، نشانه ها و علائم اعتیاد به شیشه همانند دیگر مواد محرک به دو صورت جسمی و رفتاری در فرد قابل شناسایی می باشد.
-
علائم رفتاری اعتیاد به شیشه
افرادی که به شیشه یا متامفتامین وابسته شده اند علائم رفتاری در آن ها مشهود می باشد که در زیر نمونه هایی از آن را بیان می کنیم:
- پرحرفی
- احساس سرخوشی
- پرخاشگری
- سوء ظن
- خشم
- بدبینی
- ناتوانی در کنترل فکر
- عدم تمرکز
- سوء برداشت از رفتار دیگران
- حساسیت نسبت به بعضی از وسایل
- بی قراری
این تغییرات در برخی از موارد بسیار شدید می باشد که به راحتی اطرافیان متوجه اعتیاد می شوند.
در میان نشانه های رفتاری سه نشانه بارز و پر اهمیت وجود دارد:
- فرد معتاد به شیشه از واقعیت فاصله می گیرد و درگیر توهمات خیالی می شود به عنوان مثال چیزهایی را می بیند و یا می شنود که دیگران قادر به احساس کردن آن ها نمی باشند، داشتن تجربیات غیرواقعی و عمل کردن بر اساس آن ها می تواند خطرات بسیاری برای فرد و اطرافیانش داشته باشد.
- افرادی که وابسته به شیشه می شوند تحت تاثیر این ماده قرار گرفته و به بدبینی و پارانویید دچار می شوند، این بدبینی ها باورهای سرسختانه و غیرقابل تغییری می باشند که در روانشناسی به آن ها هذیان گزند و آسیب گفته می شود.
به عنوان مثال بسیاری از آن ها فکر می کنند که تحت تعقیب می باشند و اعمال و رفتارشان تحت نظر دیگران است و یا از طریف وسایل خانه حرف ها و حرکات آن ها قابل شنود و تجسس می باشد، به همین دلیل آن ها شکستن وسایل منزل مانند وسایل برقی، تلویزیون، تلفن، موبایل و پاره کردن وسایل خانه از جمله رفتارهایی است که آن ها انجام می دهند.
- در صورتی که مصرف شیشه شدت یابد در این حالت توهمات و هذیان های فرد حالت شدیدتری به خود می گیرد و در صورتی که مصرف شیشه را کنار بگذارند ممکن است این علائم تداوم پیدا کند، در واقع افرادی که مصرف کننده شیشه هستند ممکن است به بیماری های روان پریشی مانند اسکیزوفرنی دچار شوند و در صورتی که به این بیماری مبتلا شدند مصرف شیشه را به شدت افزایش می دهند.
-
علائم و عوارض جسمی اعتیاد به شیشه
علاوه بر علائم رفتاری، مصرف کننده های شیشه با علائم و عوارض جسمانی نیز رو به رو خواهند شد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- فعالیت بیش از حد معمول و احساس انرژی زیاد
- افزایش ضربان قلب یا نامنظم شدن ریتم قلبی
- افزایش فشار خون
- افزایش دمای بدن
- خشکی دهان
- لرزش دست ها
- خراب شدن دندان ها
- بد بو شدن دهان
- گشاد شدن شدید مردمک چشم
- کاهش ساعت خواب، تا حدی که برخی از افراد به طور دائم بیدار می باشند و یا با کوچک ترین حرکتی در اطرافشان بیدار می شوند.
- زیر چشم این افراد معمولا گود رفته است.
- کاهش اشتهای مفرط به طوری که تا چند روز غذا نمی خورند و با کاهش وزن بسیاری زیادی رو به رو می شوند.
پیامدهای سوء مصرف شیشه
از جمله مهم ترین پیامدهای شیشه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- افرادی که معتاد به شیشه هستند ریسک پذیری بالایی پیدا می کنند و این ریسک پذیری در کنار پرخاشگری باعث بروز رفتارهای خطرناکی می شود و احتمال حوادث ناگوار و مرگ آور را برای خودشان و اطرافیان افزایش می دهند.
- در صورتی که مصرف شیشه ادامه دار می شود آسیب های مغزی جبران ناپذیری برای فرد اتفاق می افتد و باعث می شود او به طور دائم در حال خیال پردازی و توهمات باشد و با تصور و خیال زندگی کند در این شرایط بسیاری از مواقع باعث می شود فرد دچار اختلالات روان پریشی شود.
- مصرف شیشه در ابتدا تمرکز فرد را افزایش می دهد اما در دراز مدت مشکلات شناختی مانند عدم تمرکز و اختلالات حافظه را برای فرد ایجاد می کند در نتیجه عملکرد فرد در حوزه های مختلف زندگی دچار اختلال شده و از کار خواهد افتاد.
علائم اوردوز با شیشه
شیشه مانند مواد اعتیاد آور دیگر اگر بیش از اندازه مصرف شود یا همزمان با برخی از داروها مانند قرص اکس مورد استفاده قرار گیرد باعث بروز اوردوز می شود، در صورتی که فرد با مصرف شیشه دچار اوردوز شود علائمی مانند افزایش دمای بدن، تعریق بیش از حد، افزایش ضربان قلب، سریع شدن تنفس، تشنج و از دست رفتن هشیاری رو به رو خواهد شد.
در این شرایط باید فرد سریعا به اورژانس منتقل داده شود زیرا خطر مرگ تا حد زیادی جان او را تهدید می کند.
علائم ترک شیشه
افرادی که درگیر اعتیاد به شیشه می شوند هنگامی که مصرف آن را قطع می کنند با علائم ناخوشایندی رو به رو خواهند شد که این علائم را به عنوان سندروم محرومیت از شیشه شناخته می شود.
از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس اضطراب
- بی قراری شدید
- احساس رخوت
- خستگی مفرط
- خلق غمگین و افسرده
- بروز اختلالات خواب نظیر بی خوابی یا کابوس های شبانه
- احساس ولع زیاد برای مصرف مجدد شیشه
- دچار شدن به وسوسه های ذهنی شدید
خوشبختانه امروزه روش های مختلفی درمانی برای مبارزه با این علائم به وجود آمده است که به فرد کمک می کند تا مسیر ترک اعتیاد را با سهولت بیشتری ادامه دهد، درمان های دارویی و روان درمانی فردی و گروهی از جمله مهم ترین گزینه هایی می باشد که به وسیله روانشناس و روانپزشک در اختیار شما قرار می گیرد.