ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی هر انسانی هست که جنبه ها و پیامدهای مختلفی را با خود به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم به فواید ازدواج بپردازیم. البته که ازدواج نیز مانند هر پدیده ای دیگری جنبه های مثبت و منفیرا کنار هم دارد و نمی توان گفت که ازدواج، اتفاقی مطلقا خوب است.
بنابراین در کنار ذکر فواید ازدواج، معایب آن را نیز مورد بررسی قرار می دهیم، تا شما نیز بتوانید معیار درستی برای قضاوت کردن در مورد ازدواج داشته باشید. در انتها به مزایا و معایب ازدواج در سنین پایین نیز پرداخته می شود.
فواید ازدواج
اگر بخواهیم به فواید ازدواج بپردازیم می توانیم از جنبه های مختلف فواید آن را ذکر کنیم.
فواید ازدواج از نظر جنسی و جسمی
همه ما می دانیم که غریزه و نیاز جنسی، یکی از نیازهای اصلی انسان است که با ازدواج کردن فرد می تواند نیاز جنسی خود را ارضا کند، شاید بگویید که برای برقراری رابطه جنسی با جنس مخالف و ارضای نیاز جنسی حتما نیاز نیست که ازدواج کرد و بدون اینکه اقدامی برای ازدواج کنیم می توانیم برای ارضای نیاز جنسی خود اقدام کنیم، این حرف شما تا حدودی درست است اما نیاز است که در انتخاب این روش، شرایط فرهنگی را نیز در نظر بگیرید و ببینید که آیا با وجود شرایط فرهنگی حاکم بر ایران آیا امکان اینکه شما بدون استرس و نگرانی و در هر شرایطی نیاز جنسی خود را برطرف کنید، وجود دارد؟
دقت کنید که برای برقراری یک رابطه جنسی سالم و لذت بخش به آرامش و آسودگی هر دو طرف نیاز است و به همین دلیل نیاز است که رابطه جنسی در یک بستر مناسب برقرار شود تا هر دو طرف بتوانند از فواید آن بهره مند شوند. ضمن اینکه صرف نظر از شرایط فرهنگی، تحقیقات زیادی، با هدف مقایسه شرایط روانی و جسمانی افراد متاهل و افرادی که صرفا فقط هم خانه هستند، انجام شده است و نتایج این تحقیقات حاکی از این است که افراد متاهل سلامت جسمی و روانی بالاتری، نسبت به افراد مجرد و افرادی که رابطه بدون تعهد دارند، از خود نشان داه اند.
ارضای میل جنسی به شیوه درست، می تواند منجر به کاهش بیماری های قلبی، استحکام عضلات و استخوان ها در نتیجه افزایش هورمون تستوسترون، بالا رفتن مقاومت در برابر درد و افزایش سلامت پروستات شود و این یکی از فواید مهم ازدواج است.
همچنین دانشمندانی که به بررسی سیستم ایمنی در افراد می پردازند، متوجه شده اند که زوج های موفق سیستم ایمنی بالاتری دارند و در برخورد با بیماری ها مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند و امید به زندگی شان بیشتر است.
فواید ازدواج از نظر اجتماعی – اقتصادی
فرزند آوری و تداوم نسل از جمله فواید اجتماعی ازدواج است. همچنین زمانی که شما ازدواج می کنید از نظر اجتماعی جایگاه مناسبی پیدا می کنید و به شما به عنوان فردی مسئولیت پذیر و هدف دار می نگرند.
از نظر اقتصادی نیز، از آنجا که ولخرجی های دوران مجردی را ندارید و تلاش بیشتری در جهت اهداف مالی خود می کنید، باعث می شود که پیشرفت مالی داشته باشید و پولهایتان را در جهت مصارف غیر ضروری خرج نکنید. در واقع ازدواج کردن باعث می شود که فرد در مدیریت مالی خود، بیشتر احساس مسئولیت کند.
فواید ازدواج از نظر روانی
ازدواج می تواند حس مسئولیت پذیری و استقلال را در افراد بالا ببرد و همچنین به دلیل پیوند محکمی که بین زن و مرد انجام می شود و باعث انتقال مهر و محبت بین آنها می شود، آرامش روانی بعد از ازدواج زیاد می شود، به این دلیل که فرد احساس می کند که کاملترین و دائمی ترین محبت را دریافت می کند و یک همراه همیشگی در کنار خود دارد.
همچنین احساس تکامل نیز می تواند از جمله فواید روان شناختی ازدواج باشد.
با ازدواج، فرد احساس می کند به کمال و پختگی و رشد رسیده است و به همین دلیل تلاش می کند که حضور فعالتری در اجتماع داشته باشد و همین امر باعث می شود که یک فرد متاهل نسبت به فرد مجرد به احتمال بیشتری از مصرف مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی صرف نظر کند.
از طرفی ازدواج به عنوان یک پیمان قانونی و عمومی و همینطور یک آرمان مشترک، به افراد قدرت تغییرات بزرگ را می دهد و به زوجین این امکان را می دهد تا وظایف را به طور تخصصی میان خود تقسیم کنند و همین امر باعث آرامش خاطر بین زوجین می شود.
به طور کلی ازدواج معنا و مفهوم عمیقی به زندگی افراد می دهد.
فواید ازدواج از نظر روانشناسان
روانشناسان معتقدند که ازدواج کردن می تواند با تاثیرگذاری با افزایش سطح سروتونین (هورمونی که در بهبود خلق نقش دارد)، درصد ابتلا به انواع بیماری های روانشناختی علی الخصوص اختلال افسردگی را کاهش دهد.
همچنین مطالعه ای در دانشگاه شیکاگو نشان داد که افراد متاهل در مقابله با فشارهای روانی واکنش های بهتری دارند، بنابراین استرس خود را بهتر می توانند کنترل کنند. همچنین کنترل هیجانات در افراد متاهل بهتر صورت می گیرد و همین امر سبب کاهش خشونت کلامی و رفتاری می شود.
از طرفی، در تحقیقی دیگر، با مطالعه روی ۲۰۰۰ ژن، نشان داده شد که ازدواج کردن با بالاتر رفتن کیفیت خواب رابطه مستقیمی دارد و در مقابل طلاق می تواند کیفیت خواب افراد را کاهش دهد.
ازدواج با افزایش انگیزه، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس رابطه مستقیمی دارد و همه این موارد باعث می شود که روانشناسان همواره بر اقدام برای ازدواج تاکید کنند و آن را امری ضروری در زندگی هر انسانی بدانند.
البته دیدگاه ها نسبت به ازدواج متفاوت است و نمی توان با قطعیت گفت که ازدواج برای همه افراد به یک اندازه مفید است، چه بسا افرادی وجود داشته باشند که از نظر روانی، هیچگاه خود را آماده تشکیل زندگی مشترک ندانند و البته تمایلی هم به ازدواج نداشته باشند. این افراد معمولا به ازدواج دیدی سراسر منفی دارند و معایب آن را بیشتر از مزایای آن می دانند یا به طور کلی آن را دردسر می دانند و هیچ مزیتی در ازدواج نمی بینند.
اما همانطور که گفتیم ازدواج نیز مانند دیگر موارد، فرایندی است که مزایا و معایب خود را دارد و برای سنجش و قضاوت در مورد آن نیاز است که هم به مزایای آن دقت کنیم و هم معایب آن. البته تحقیقات مهم و گسترده ای چه در خارج ایران و چه در خارج از مرزهای آسیایی، بر مزایای آن تاکید کرده اند و خروجی اکثر تحقیقات مفید بودن ازدواج را نشان داده اند.
حال به برخی از معایب ازدواج نیز می پردازیم:
معایب ازدواج
با ازدواج قطعا شما نمی توانید به اندازه دوران مجردی خود آزاد باشید و به دلیل مسئولیتی که دارید نمی توانید هر زمان که اراده می کنید نزد دوستانتان بروید و به عنوان مثال با آن ها شب نشینی داشته باشید. گاهی ممکن است وقت کم بیاورید و مشغله کاری زیادی داشته باشید. به همین دلیل ممکن است نتوانید مدام چیزهای جدید را تجربه کنید و با معاشرت با افراد جدید تجارب جدیدی را کسب کنید.
اگر از نظر شرایط مالی، فردی ضعیف باشید در ابتدای ازدواج طبیعتا نگرانی های مالی زیادی از نظر مخارج عروسی و زندگی خواهید داشت.
زمانی که ازدواج می کنید و فردی متاهل می شوید نسبت به یک رابطه طولانی مدت و دائمی متعهد می شوید، بنابراین با وجود اختلاف بین شما و همسرتان نمی توانید به راحتی از او جدا شوید و از همه چیز چشم پوشی کنید. قطعا پروسه طلاق و جدایی طاقت فرساست و آسیب های منحصر به فرد خود را دارد. بنابراین ازدواج شما را پایبند به رابطه ای می کند که ممکن است خیلی هم برای شما خوشایند نباشد.
ضمن اینکه زمانی که ازدواج می کنید نیاز است که فردی متعهد باشید و نمی توانید به مانند دوران مجردی خود هر گونه رابطه ای را تجربه کنید، که البته این مورد به نوبه خود یک مزیت است و فقط برای افرادی که تنوع طلب هستند و توان و تحمل ماندن در یک رابطه طولانی مدت و پایبندی به یک شخص را ندارند می تواند عذاب آور باشد.
اما با این وجود اگر ازدواجی عاقلانه داشته باشید، می توانید از زندگی خود نهایت لذت را ببرید.
مزایای ازدواج عاقلانه
ازدواج نوعی شراکت رشد دهنده است که نوع عاقلانه آن می تواند زندگی شما را فوق العاده کند و باعث شود که زن و مرد مورد توجه و حمایت یکدیگر قرار گیرند.
اگر برای داشتن رابطه ای رضایت بخش زمان و تلاش کافی صرف کنید، سود زیادی نصیب شما خواهد شد و زندگی تان سرشار از رشد و تحول می شود و از این طریق:
- همدم و همراهی همیشگی و در واقع یک دوست خوب خواهید داشت.
- کسی را خواهید داشت که در شرایط سخت کنار شما خواهد بود و بهتر از هر شخصی می تواند مایه تسلی و آرامشتان باشد.
- او شما را به خوبی می شناسد و با بهترین و بدترین خلق و خوی شما آشنایی دارد و می داند که در چه زمانی چه رفتاری با شما داشته باشد که مناسب باشد.
- مهم ترین نیازهایتان در کنار او رفع خواهد شد.
- ارتباط موثری با یکدیگر برقرار می کنید و نسبت به رابطه تان متعهد خواهید بود.
- با تفاوت ها و اختلاف های هم آشنا می شوید و در خلال برخورد درست با این تفاوت ها انعطاف پذیری را یاد می گیرید.
بنابراین می بینید که اگر برای داشتن یک ازدواج عاقلانه تلاش کنید، بهره مندی زیادی از این ازدواج نصیب شما خواهد شد.
حال با توجه به این موارد، ممکن است برخی اینطور تصور کنند که اگر زود ازدواج کنیم، زودتر می توانیم از مزایای ازدواج بهره مند شویم.
چنین افرادی ممکن است بسیار عجولانه برای ازدواج تصمیم گیری کنند و در سن بسیار کمی برای ازدواج اقدام کنند. در این مورد نیز، نیاز است که دیدگاهی واقع بینانه و متعادل داشته باشیم و مزایا و معایب ازدواج زود هنگام را در نظر بگیریم.
مزایای ازدواج در سنین پایین
- از آنجا که نیاز جنسی در دوران نوجوانی بسیار پررنگ می شود و بروز پیدا می کند و البته آقایان در کنترل میل جنسی خود کمی ناتوان تر هستند، ازدواج در سنین پایین می تواند از تنش های جنسی دوران نوجوانی و اوایل جوانی کم کند و باعث شود که نیاز جنسی افراد از روش درستی برطرف شود.
- همچنین انعطاف پذیری افراد نسبت به تغییر، در سنین پایین بیشتر است و اگر فرد مشکلی در هریک از ویژگی های شخصیتی و رفتاری خود داشته باشد، نسبت به تغییر او بیشتر می توان امیدوار بود.
- افرادی که سن ازدواجشان زیاد شده، ممکن است در انتخاب همسر خیلی وسواسی عمل کنند و توان انتخاب همسر را نداشته باشند، ولی فردی که در سن کم ازدواج می کند، این سخت گیری ها را در انتخاب همسر نخواهد داشت.
- همچنین با توجه به اینکه فرد در سن کم ازدواج کرده است و روابط عاطفی متعددی را تجربه نکرده است، دید خوشبینانه تری نسبت به جنس مخالف دارد و به همین دلیل پذیرش بالاتری نسبت خصوصیات مثبت جنس مخالف دارد.
معایب ازدواج در سن پایین
- یکی از مهمترین معایب ازدواج، عدم بلوغ عاطفی و ثبات شخصیتی فرد در هنگام ازدواج است. واضح است که در سنین نوجوانی هنوز شخصیت فرد به ثبات نرسیده است و بعد از گذراندن این دوره، ممکن است عقاید فرد به کلی تغییر پیدا کند و این تغییر می تواند فرد را به این نتیجه برساند که در معیارهای خود، برای انتخاب همسر اشتباه کرده است. در واقع فرد در سن کم، بیشتر احساساتی تصمیم می گیرد و خیال پردازی های زیادی در مورد ازدواج و انتخاب شریک زندگی خود دارد و همین امر باعث می شود که نتواند دیدگاه واقع بینانه ای نسبت به شرایط داشته باشد و بنابراین احتمال اینکه انتخاب درستی هم نداشته باشد زیاد است. این مسئله آنقدر مهم است که تمام مزایای ازدواج در سن کم را زیر سوال می برد.
- مورد مهم دیگر عدم آمادگی فرد از نظر شرایط اقتصادی و مالی است. طبیعا هر چقدر که سن فرد کمتر باشد از نظر شرایط اقتصادی ضعیف تر خواهد بود و همین امر وابستگی به خانواده و درنتیجه دخالت آن ها را بیشتر می کند.
- احتمال ترک تحصیل و عدم امکان ادامه تحصیل نیز در ازدواج در سن پایین وجود دارد. فردی که ازدواج می کند مسئولیت سنگینی را بر عهده می گیرد و به سختی می تواند هم درس بخواند هم به زندگی مشترک برسد و همین امر باعث می شود که فرد مجبور به عدم ادامه تحصیل شود. البته این امر بیشتر در مورد آقایان صدق می کند.
- بی تجربگی و بارداری زودهنگام و مشکلات بعد از آن، یکی دیگر از معایبی است که ازدواج درسنین پایین می تواند به همراه داشته باشد.
- همچنین فردی که زود ازدواج می کند، ممکن است بعد از مدتی حسرت بخورد که چرا از دوران نوجوانی و آزادی خود بیشتر استفاده نکرد و فرصت تجربه خیلی از تفریحات دوران مجردی را از خود گرفت. این فرد ممکن است مدام خود را با دوستان مجرد هم سن خود مقایسه کند و مدام احساس حسرت و پشیمانی داشته باشد.
بنابراین نیاز است که به این موارد دقت کنید و سعی کنید ضمن توجه به مزیت های ازدواج، در زمان مناسب (نه خیلی زود و نه خیلی دیر)، برای ازدواج اقدام کنید تا بتوانید ازدواجی موفق، عاقلانه و سرشار از احساس خوب را تجربه کنید.
اگر در شرف ازدواج هستید و به دنبال کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره ازدواج در جهت انتخاب همسری مناسب و داشتن ازدواجی عاقلانه هستید، می توانید از مشاوران متخصص و مجرب مرکز مشاوره ستاره ایرانیان مشاوره دریافت کنید و از خدمات روان شناختی این مرکز استفاده کنید.