فوبیا اعتماد به دیگران (pistanthrophobia) به ترس از اعتماد به دیگران به خصوص در رابطه عاشقانه و رمانتیک گفته می شود که می تواند تمام ابعاد زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار دهد.
همه ما در مورد اعتماد به اشخص دیگر، به خصوص در یک رابطه عاشقانه، تمایلات متفاوتی داریم. برای برخی افراد، اعتماد به راحتی و به سرعت به دست می آید، اما برای برخی دیگر می تواند زمان زیادی طول بکشد تا به کسی اعتماد کنند و با این حال، برای گروه دیگری از مردم، اعتماد عاشقانه به شخص دیگری ممکن است کاری غیرممکن به نظر برسد.
فوبیا اعتماد به دیگران چیست؟
پستنتروفوبیا یا فوبیا اعتماد، ترس شدید از آسیب دیدن توسط شخصی در یک رابطه عاشقانه است.
فوبیا نوعی اختلال اضطرابی است که به صورت ترس مداوم، غیرمنطقی و بیش از حد باعث اختلال در فعالیت، موقعیت و زندگی شخصی فرد می شود.
اغلب، هیچ تهدید یا خطر واقعی برای این افراد وجود ندارد، اما فردی که درگیر عدم اعتماد در رابطه می باشد برای جلوگیری از هرگونه اضطراب و ناراحتی از ایجاد هر رابطه عاشقانه ای دوری می کند. فوبیا، صرف نظر از نوع آن، می تواند روال روزانه را مختل کند، روابط را تحت فشار قرار دهد، توانایی کاری را محدود کند و عزت نفس را کاهش دهد.
یکی از راههای متمایز کردن ترس معمولی از ترس در سطح فوبیا، بررسی میزان اجتناب از ترس می باشد. افراد مبتلا به فوبیا اغلب از یک محرک خاص اجتناب می کنند، برای کسی که پیستانتروفوبیا دارد، این معمولاً به معنای اجتناب از صمیمیت عاطفی در روابط است.
تعریف اعتماد| درمان بی اعتمادی به همسر
باور به این که شخصی خوب و صادق هستند و به شما آسیبی نمی رساند، یا اینکه امن و قابل اعتماد است.
اعتماد بخش اساسی همه روابط انسانی است، از آن می توان به شراکت عاشقانه، زندگی خانوادگی، عملیات تجاری، سیاست و اقدامات پزشکی اشاره کرد. برای مثال، اگر به پزشک یا روان درمانگر خود اعتماد ندارید، بهره مندی از توصیه های حرفه ای آن ها بسیار سخت می شود.
علائم ترس از اعتماد چیست؟
علائم ترس از اعتماد شبیه سایر فوبیاها می باشد، اما بیشتر مختص روابط با افراد است. به طور کلی، علائم فوبیا می تواند شامل موارد زیر باشد:
- وحشت و ترس، که اغلب بیش از حد، مداوم و غیرمنطقی می باشد.
- اصرار یا تمایل شدید برای دور شدن از رویداد، شخص یا شیء محرک
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع
- لرزیدن
- سرگیجه
- معده درد
- حالت تهوع
نشانه های فوبیا اعتماد| درمان بی اعتمادی به همسر
- تمایل دارید در مورد هر فردی که با آن روبرو می شوید شک داشته باشید.
- اجتناب از مکالمه، تعامل عمیق و عدم اعتماد در رابطه با شخصی که می تواند منجر به رابطه صمیمی و عاشقانه شود.
- اضطراب یا تمایل به دور شدن و ترک گفتگوهایی که ناراحت کننده می شوند، به خصوص که مربوط به صمیمیت، قرار ملاقات با شریک عاشقانه احتمالی باشد.
- شما هرگز خود را در یک رابطه شاد نمی بینید و همیشه درگیر شک و ناامیدی هستید.
- همیشه بیش از حد فکر می کنید.
- همه را دروغگو تصور می کنید.
- شما بدبین هستید و بیش تر به چیزهایی که ممکن است برای شما مشکل ایجاد کنند فکر می کنید.
- زود نسبت به دیگران احساس حسادت پیدا می کنید.
- آگاهانه انتخاب می کنید که به دیگران اعتماد نکنید.
- خیلی زود دلبسته شدن.
- بیش از حد به همه چیز فکر می کنید.
علل ایجاد عدم اعتماد در رابطه| ریشه بی اعتمادی
مانند سایر فوبیاها، فوبیا اعتماد نیز معمولاً توسط شخص یا رویدادی ایجاد می شود. بسیاری از مردم تجربه بدی در روابط قبلی خود داشتهاند که پس از آن احساس میکنند به شدت آسیب دیده، مورد خیانت قرار گرفته یا طرد شدهاند.
در نتیجه، آن ها در وحشت از تجربه های مشابه زندگی می کنند، که باعث می شود از همه روابط اجتناب کنند. برخی از افراد مبتلا به این فوبیا ممکن است تجربه یک رابطه بد را نداشته باشند. با این حال، آن ها دارای اضطراب زیاد، عزت نفس پایین، و ترس از این هستند که اگر کسی آن ها را بشناسد، طرد می شوند یا به آن ها خیانت می شود
در نهایت، احساساتی که به دلیل یک تجربه بد یا یک رابطه آسیبزا ایجاد میشوند، با افکار طرد، خیانت، آسیب، غم و عصبانیت همراه می شود.
فوبیا عدم اعتماد چگونه درمان می شود؟
درمان می تواند به درمان انواع فوبیا کمک کند.درمانها با توجه به شرایط فرد میتواند از درمان شناختی رفتاری (CBT)، مانند مواجهه درمانی تا رواندرمانی روانپویشی متغیر باشند.
مراحل درمان فوبیا اعتماد
۱٫ درک کنید که چه چیزی باعث ترس شما می شود
این اولین قدم است زیرا به شما کمک می کند از هر چیزی که باعث ایجاد ترس شدید می شود دور بمانید. هنگامی که بدانید چه چیزی مانع از لذت بردن کامل از زندگی با شریک زندگی می شود، می توانید روی آن ها کار کنید. قطعاً در آغاز کار دشوار خواهد بود، اما با گذشت زمان، میتوانید خودتان را درک کنید و روحیه خود را بهبود ببخشید.
۲٫ به یاد داشته باشید که همه چیز به زمان نیاز دارد
زمان همه چیز را بهتر می کند. مهم نیست که درد چقدر عمیق باشد، زمان نقش مهمی در بهبود کامل شما دارد. باید بدانید که درمان و ریشه کن کردن آنچه در اعماق قلب شما پنهان شده است زمان زیادی می برد. به مرور پیشرفت اندکی را که به دست آورده اید جشن بگیرید و به خودتان فرصت کافی برای شناختن چیزهای جدید بدهید. اگر چند بار زمین خوردید، به خودتان فشار نیاورید. به یاد داشته باشید که هدف این است که به مرور بهتر شوید.
۳٫ اگر به تنهایی نمی توانید آن را مدیریت کنید، کمک بگیرید
خود درمانی برای بسیاری از افراد چاره ساز نیست زیرا مدیریت اضطراب دشوار می باشد. در این شرایط روانشناس متخصص می تواند به شما کمک کند تا بهترین راه را برای مدیریت اضطراب خود پیدا کنید و به مرور فوبیا خود را کنترل، مدیریت و درمان کنید.
۴٫ افکار مثبت را تشویق کنید| فوبیا اعتماد به دیگران
شاید زمان آن رسیده باشد که خط فکری خود را تغییر دهید. ترس از اعتماد را می توان به راحتی با مثبت بودن فکر برطرف کرد. اطراف خود را با چیزها، افراد و حتی فیلم هایی احاطه کنید که مثبت هستند. انرژی اطراف شما باید همیشه مثبت باشد. از هر کسی که میخواهد با شکایت و انرژیهای منفی مرتبط شما را به پایین بکشاند، دوری کنید.