مهارت همدلی می تواند به برقراری ارتباط موثر افراد کمک کند و باعث می شود تا بتوانید با این استرس ها تا حدود زیادی مقابله کنیم.
وقتی کسی از مهارت همدلی برخوردار است می تواند ارتباط موثری با افراد جامعه برقرار کند و میان آن ها محبوب و مورد تایید باشد. چنین تاییدی باعث می شود فرد عزت نفس بیشتری پیدا کند و از سرشت خود قلبا راضی باشد.
معنی مهارت های همدلانه
همدلی کردن به این معناست که فرد بتواند خودش را به جای فرد دیگر بگذارد و دنیا را از دید او ببیند. در واقع می توان گفت مهارت همدلی از دو جنبه مورد بررسی قرار می گیرد: جنبه ی عاطفی و جنبه ی شناختی
از جنبه ی عاطفی به این معنا می باشد که فرد احساسات فرد مقابل را عمیقا درک کند و سعی داشته باشد تا او را از نظر روحی احیا کند و از جنبه ی شناختی به این معنا که قادر باشد موقعیت به وجود آمده را بشناسد و ارزیابی کند.
اولین شرطی که لازمه ی مهارت همدلی می باشد داشتن خودآگاهی می باشد. وقتی کسی احساسات و شخصیت خود را بشناسد به راحتی می تواتد با افراد دیگر نیز همدلی کند اما اگر خودش را هم نتواند بشناسد از شناخت دیگران ناتوان خواهد بود.
خصوصیات افرادی که مهارت همدلی دارند :
افرادی که از مهارت همدلی برخوردار هستند معمولا در بین اقشار مختلف جامعه محبوبیت و تایید خواهند داشت. در ادامه به برخی از خصوصیات این افراد اشاره خواهیم کرد :
۱ ) علاقه داشتن به دیگران
۲ ) احترام گذاشتن به همه ی اقشار جامعه بلا استثنا
۳ ) مهارت اجتماعی قوی
۴ ) تعدد دوستان
۵ ) مورد تایید بودن نزد اطرافیان
نمونه هایی از مهارت های همدلی
وقتی شما مهارت همدلی را کسب کنید و به خوبی از آن استفاده کنید می توانید به موارد زیر نیز دست پیدا کنید :
۱ ) به وجود آمدن احسای خوشایند در افراد
۲ ) افزایش عزت نفس و حس کارآمدی برای افراد
۳ ) بهبود قدرت تصمیم گیری در همه امور
۴ ) پیشگیری از انواع سو تفاهم و رفتارهای ناشایست
۵ ) بهبود روابط بین فردی ( به عنوان مثال روابط زناشویی یا دوستانه)
۶ ) کمک به بهبود شناخت افراد و به وجود آمدن یک رابطه ی ایده آل و جامع
نحوه ی افزایش مهارت همدلی :
مهارت همدلی نوعی مهارت اکتسابی می باشد که با تکرار و تمرین می توانید آن را در خود پرورش دهید. به برخی از این روش ها خواهیم پرداخت :
۱ ) گوش دادن به صورت فعال:
برای این که بتوانید مهارت همدلی را در خود تقویت کنید لازم است تا شنونده ی خوبی باشید. برای دست یابی به اینامر لازم است تا با تمام توجه به صحبت های فرد مقابلتان گوش بدهید و در مواقع نیاز واکنش خاص آن موضوع را نشان دهید.
اگر فکر میکنید در موقعیت مناسبی برای شنونده بودن نیستید، از فرد مقابل بخواهید تا گفت و گوی خود را به زمان دیگری موکول کنید تا بتوانید گفت و گوی با کیفیت تری را تجربه کنید.
در چنین مواقعی فرد کمتر دلگیر می شود تا مواقعی که به نهایت احساسات و هیجان خود موضوعی را برای شما تعریف کند و شما هیچ توجهی به صحبت های او نشان ندهید برای گوش دادن فعال لازم است تا کارهای زیر را انجام بدهید :
۱ ) همه ی امور را رها کنید و در نهایت توجه به صحبت های فرد گوش بسپارید.
۲ ) با فرد تماس چشمی داشته باشید و به مخاطب خود چشم بدوزید.
۳ ) در مواقعی که او در حال صحبت است سرتان را تکان دهید و به او نشان دهید مشتاق شنیدن صحبت های او هستید.
۴ ) خودتان را به جای آن فرد بگذارید تا کمی حالش را درک کنید.
۵ ) اگر دوست دارید درباره ی مهارت گوش دادن فعال خبره تر شوید بهتر است از تکنیک انعکاس برای عکس العمل نشان دادن به صحبت های افراد استفاده کنید.
۲ ) انعکاس :
انعکاس احساس: طبق دستور العمل این تکنیک لازم است با استفاده از منعکس کردن عواطف میزان همدلی خودتان را با فرد نشان بدهید. به عنوان مثال می توانید به فرد بگویید ( من مطمئن هستم در آن زمان سختی بسیار زیادی را تحمل کرده ای) و یا ( خوشحال هستم که تو را خوشحال می بینم) در چنین مواقعی فرد مقابل به معنای واقعی احساس می کند که او را درک کرده اید.
انعکاس محتوا: در بعضی مواقع موضوعی که فرد درباره ی آن صحبت می کند احساس و هیجانی نیست و ببشتر به بحث های روزمره مربوط خواهد شد. در چنین مواقعی لازم است با انعکاس دادن حرف های فرد مقابل او را تایید کند و به او نشان بدهید که به صحبت های او گوش خواهید داد.
۳ ) قضاوت و نصیحت نکردن :
معمولا وقتی کسی درباره چیزی با شما درد و دل می کند تنها به همدلی و تایید شدن توسط شما نیاز دارد و دوست ندارد اشتباهات خود را بشنود.
متاسفانه بعضی از افراد از سر دلسوزی یا موارد دیگر شروع به قضاوت و سرزنش فرد میکنند یا او را نصیحت می کنند که چنین مواردی را تکرار نکنند. در چنین مواقعی اگر به صورت واقعی راهکار درستی دارید به او معرفی کنید اما اگر تنها قصد دارید فرد مقابل را گناهکار جلوه بدهید از کارهای خود دست بردارید.
۴ ) عدم تعصب :
در زندگی اجتماعی محال است که همه ی افراد با نظریات شما موافق باشند.
اگر می خواهید با کسی همدردی کنید باید تعصب را کنار بگذارید و حرف های مخالف با نظر خودتان را نیز پذیرا باشید و بشنوید. هر انسانی در زندگی اجتماعی خود لازم است به عقاید افراد مختلف احترام بگذارد.
۵ ) داشتن تعادل در مهارت همدلی :
برای این که بتوانید در مهارت همدلی خبره باشید لازم است برای عکس العمل نشان دادن نیز تعادلتان را حفظ کنید.
در واقع نه باید آن قدری عکس العمل نشان بدهید که مشکلی به مشکلات فرد مقابل اضافه کنید و نه آن قدر بی خیال و بی اهمیت باشید که فرد حس کند او را درک نمیکنید و برای احساسات او ارزشی قائل نیستید.