مکانیسم دفاعی پسرفت، آدم ها با پسرفت چطور از خود محافظت می کنند؟
مکانیسم دفاعی پسرفت چیست و چه کارکردی دارد؟ به پسرفت، واپس روی می گویند که در اصلاح تخصصی regression نام دارد و به معنای بازگشت به مراحل ابتدایی تر رشد، برای فرار از احساس تنش و اضطراب در وضعیت فعلی می باشد.
در این شرایط و موقعیت ها فرد رفتار هایی را از خود نشان می دهد که نسبت به سن و همسالانش ناپخته به حساب می آید .
در ادامه این مقاله در مورد مکانیسم دفاعی پسرفت توضیحات جامع تری را بیان می کنیم برای این که در این زمینه اطلاعات شما افزایش یابد مطالب را تا انتها مطالعه کنید.
مکانیسم دفاعی پسرفت، آشنایی با مکانیسم های دفاعی
مکانیسم دفاعی مفهومی است که اولین بار در نظریه روان کاوی فروید مطرح شده است، فروید بر این باور است که ذهن ناخودآگاه از طریق راهبرد های مختلف از انسان در برابر اضطراب ها و تنش های مختلف محافظت می کند.
مکانیسم دفاعی در حقیقت انواع مختلفی از این راهبرد ها هستند که اجازه نمی دهند تا خواسته ها، احساسات آزار دهنده و امیال ها به حوزه خودآگاهی راه یابند و ساز و کارهای دفاعی انواع مختلفی دارند که از جمله می توان به مکانیسم پسرفت یا واپس روی یا regression اشاره کرد.
مکانیسم دفاعی پسرفت چیست؟
مکانیسم پسرفت، واپس روی می گویند که در اصلاح تخصصی regression نام دارد و به معنای بازگشت به مراحل ابتدایی تر رشد می باشند.
این بازگشت در حقیقت نوعی فرار از ناخودآگاه است که باعث می شود فرد از مواجه شدن با موقعیت های تنش زا و اضطراب آور فعلی دور نگه داشته شود و به دوران بدون استرس گذشته پناه می برد. مکانیسم پسرفت به بازه سنی خاصی محدود نمی شود و هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود.
مثال هایی از مکانیسم دفاعی پسرفت
همه افراد تا به حال با نمونه هایی از مکانیسم دفاعی پسرفت در رفتار خود ب دیگران مواجه می شوند برای مثال در کودکان دقت کنید زمانی که خواهر و برادر کوچک آن ها به دنیا می آید.
فرزند دچار مقداری استرس و اضطراب می شود و آن ها در واقع نگران هستند که توجه و محبت والدین شان را از دست بدهند و نگرانی های خود را به صورت ناخودآگاه با انجام دادن رفتارهای نامناسب نشان می دهند.
در این مواقع بسیاری از بچه ها به مراحل ابتدایی رشد خود باز می گردند مثلا احتمال دارد آموزش های مربوط به دستشویی رفتن را نادیده بگیرند و یا از شما درخواست کنند که به آن ها شیشه شیر بدهید و یا توقع داشته باشند همانند نوزاد به طور دائم آن ها را در آغوش بگیرید.
همه این رفتارها نشان می دهد که فرزند شما به طور موقت به مکانیسم دفاعی پسرفت دچار شده است و از این طریق خودش را آرام نگه می دارد و در این صورت باید به کودک ثابت کنید که او را دوست دارید و به او محبت می کنید و از بدرفتاری کردن نسبت به او بپرهیزید.
در این هنگام از مکانیسم دفاعی دست بر می دارد و به شیوه ای سالم تر و پخته تر با چالش های جدیدی که در زندگی ایجاد می شود مواجه خواهد شد. برای تغییر دادن رفتارهای به وجود آمده می توانید به روان درمان مراجعه کنید و از او کمک بخواهید.
ارتباط مکانیسم دفاعی پسرفت و تثبیت
مکانیسم دفاعی پسرفت و تثبیت ارتباط زیادی با یکدیگر دارند به طوری که پسرفت در بسیاری مواقع مقدمه ای برای تثبیت به حساب می آید به طوری که فرد زمانی که به مراحل ابتدایی تر رشد می رسد.
در صورتی که نتواند تعارضات درونی خودش را حل کند و به خوبی نتواند با تنش های به وجود آمده کنار بیاید دچار واکنش دفاعی تثبیت شده است یعنی انرژی روانی فرد در یک مرحله خاص متمرکز شده است و فرد نمی تواند بلوغ و پختگی بیشتری را تجربه نماید و در همان مرحله باقی مانده است.