نمودار رشد کودک، اهمیت نمودار رشدی کودک در فرآیند رشد
نمودار رشد کودک به نموداری گفته می شود که در آن تغییرات رشدی کودک در گذر زمان نشان داده می شود، در حقیقت نمودار رشدی دو نمودار می باشد که در یک صفحه واحد نشان داده شده است، در این نمودارها به بررسی اندازه گیری شاخص های ضروری رشد پرداخته می شود.
در ادامه مقاله به بررسی نمودار رشد کودک می پردازیم و توضیحاتی را در مورد آن بیان می کنیم که مطالعه آن می تواند برای شما مفید باشد تا در مورد رشد فرزندتان اطلاعات بیشتری را به دست آورید. هم چنین در این خصوص مشاور کودک می تواند به شما کمک کند تا آگاهی تان افزایش یابد.
نمودار رشد کودک چیست؟
نمودار رشد کودک نموداری است که در آن تغییرات رشدی کودک در گذر زمان نشان داده می شود، در حقیقت نمودار رشدی دو نمودار می باشد که در یک صفحه واحد قرار گرفته اند، در این نمودارها وضعیت جسمانی کودک مورد بررسی قرار می گیرد و با هم سن و سالانش مقایسه می شود.
در این نمودارها اندازه شاخص های ضروری رشد مورد بررسی قرار می گیرد و نشان دهنده سلامت نوزادان می باشند، از جمله مواردی که در نمودار رشدی به آن توجه می شود و مورد بررسی قرار می گیرد شامل موارد زیر می باشند:
نمودار رشد کودک برای نوزادان تا ۳۶ ماهگی
در این سنین نمودار رشدی شامل موارد زیر می باشد:
- جدول قد و وزن کودک متناسب با سن
- اندازه دور سر نوزاد متناسب با سن
- وزن متناسب با قد کودک
نمودار رشدی برای کودکان و نوجوانان
نمودار رشدی کودکان و نوجوانان با نمودار رشدی کودک متفاوت است در نمودار رشدی قبل از ۳ سالگی اندازه دور سر از اهمیت بسیاری برخوردار است اما در سنین کودک تا نوجوانی اندازه دور سر مهم نیست و اهمیتی ندارد.
بررسی آسیب هایی مانند میکروسفالی، هیدوسفالی و یا ماکروسفالی باید در همان دوران اولیه رشد مورد بررسی قرار گیرد، نمودار رشد در سنین ۳ تا ۲۰ سالگی شامل موارد زیر می شود:
- شاخص توده بدنی (BMI) متناسب با سن
- قد و وزن متناسب با سن
در کودکان پیش دبستانی تنها قد و وزن متناسب با سن در نمودار رشدی مورد بررسی قرار می گیرد.
علل استفاده پزشکان از نمودار رشد کودک
نمودارهای رشدی بخشی از ارزیابی های استاندارد مرتبط با رشد کودک می باشند در این نمودارها نشان داده می شود که کودک در مقایسه با هم سن و سالان و هم جنسان خود چگونه رشد می کند.
هم چنین در نمودار رشدی در مورد الگوی تغییرات قد و وزن و کشف علت کم وزنی کودک مورد بررسی قرار می گیرد و در این خصوص اطلاعات مفیدی را جمع آوری می کنند.
به طور مثال فرض کنید که کودکی تا ۱ سالگی رشد ثابت و متناسب با هم سن و سالانش را دارد اما بعد از آن دچار توقف و تاخیر در رشد می شود.
ثبت این موارد به پزشک کمک می کند تا زودتر بتواند مشکلات سلامتی کودک را تشخیص دهد و متناسب با آن درمان را شروع کند در این شرایط توصیه می شود تا اطلاعات خود را در مورد رشد کودک یک ساله افزایش دهید.
صدک ها در نمودار رشدی چه اطلاعاتی به ما می دهند؟
بر اساس صدک ها جایگاه کودک مشخص می شود به عبارت دیگر صدک ها کمک می کنند تا بفهمیم کودک از نظر شاخص ها رشدی در چه جایگاهی قرار دارند و نسبت به هم سن و سالانش در چه جایگاهی هستند.
زمانی که پزشک و مسئول بهداشت وزن و قد کودک را بر روی نمودار ثبت می کند بر اساس آن نقطه می تواند بفهمد که کودک در کدام صدک قرار گرفته است و نسبت به هم سن و سالانش در کدام جایگاه می باشد.
در صورتی که کودک در صدک بالاتری قرار بگیرد یعنی نسبت به هم سن و سالانش بزرگ تر است و هر چه صدک پایین تری قرار داشته باشد.
یعنی نسبت به هم سن و سالانش رشد کمتری دارد و نسبت به آن ها کوچک تر دیده می شود، در واقع آزمایشات بعد از تولد نوزاد به همین جهت انجام می شود تا صدک رشدی نوزادی مشخص شود و بتواند تشخیص داد نوزاد در چه جایگاهی قرار دارد.
سخن پایانی
مراقبت از کودک شامل سلامت جسمانی و روانی کودک می شود و باید توجه داشته باشید که همانطور که سلامت جسمانی و رشد فیزیکی کودک مهم است، سلامت روانی و پرورش مهارت های ارتباطی کودکان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
زیرا بر روی روند رشد شخصیتی و ذهنی کودک اثر می گذارد و از این نظر از اهمیت بسیاری برخوردار است و به همین دلیل باید نسبت به این موضوع توجه ویژه ای شود.
در این راستا بهره بردن از خدمات روانشناسی کودک از اهمیت بسیاری برخودار است و بسیار مفید می باشد و مشاوران مرکز ستاره ایرانیان تلاش می کنند تا به ارتقاء رشد ذهنی کودک کمک کنند و او در این زمینه رشد خوبی داشته باشد.
منبع : نمودار رشد کودک | اهمیت نمودار رشدی کودک در فرآیند رشد