با کودکان لجباز چطور باید برخورد کرد؟ معمولا والدین در برخورد با کودکان لجباز احساس شکست می کنند زیرا کودکان لجباز به هیچ صراطی راضی نیستند و این موضوع والدین را بسیار کلافه و عصبانی می کند اما والدین می تواند به گونه ای با او رفتار کنند که لجبازی کودک از بین برود و مطیع والدینش شود و به حرف هایشان گوش دهد.
در اولین قدم برای این که بتوانید فرزندتان را مطیع خود کنید باید صبر و آرامش داشته باشید و با استفاده از تکنیک هایی مانند همکاری کردن، مذاکره کردن، دادن حق انتخاب به او و غیره می توانید تا حدودی لجبازی کودک را از بین ببرید و با او رفتاری صحیح و درست داشته باشید در این مقاله به بررسی کامل برخورد با کودکان لجباز می پردازیم و در صورتی که کودکی لجبازی دارید می توانید از مشاور و متخصص در این زمینه کمک بگیرید تا راهکارهای لازم را در اختیار شما قرار دهد.
برخورد با کودک لجباز، تفاوت لجبازی و مصمم بودن
در ابتدا به وسیله متخصص باید تشخیص داده شود که آیا کودک با اختلال نافرمانی مواجه هست یا خیر؟ باید به این نکته توجه داشته باشید که بین لجبازی و مصمم بودن ( سرسخت بودن) تفاوت وجود دارد و نباید به اشتباه کودک لجباز را با کودک سرسخت یکی در نظر بگیرید زیرا میان این دو تفاوت های بسیاری وجود دارد.
به طور مثال کودکی که برای موفقیت در کاری بسیار سرسخت است را نباید با کودک لجباز یکی دانست سرسختی که از روی لجبازی باشد به خاطر جهل و ناپختگی کودک است و در این موقعیت کودک دوست دارد که مخالفت کند و ساز مخالف را بزند و تنها حرف خودش را قبول دارد و می خواهد آن را به کرسی بنشاند.
در واقع سرسختی اگر با اراده قوی و قاطعیت همراه باشد نشان دهنده مصمم بودن فرد می باشد و در صورتی که سرسختی با پافشاری بی جا و ستیزه جویی همراه باشد لجبازی را نشان می دهد.
برخورد با کودکان لجباز، ویژگی های اصلی
طرز رفتار ما با کودکان و فرزندان به چگونگی شناخت ما از ویژگی های آن ها و ریشه های رفتاری آن ها مربوط می شود و به همین دلیل باید هر پدر و مادری بهترین روش های رفتاری را در نظر بگیرد تا بتواند بهترین رفتار را با کودک خو داشته باشد، در ادامه مقاله اصلی ترین ویژگی های کودک لجبازی را بیان می کنیم تا با آن ها بیشتر آشنا شوید:
- میل زیادی به استقلال داشتن و مستقل بودن دارند.
- علاقه به مستقل بودن را با عصبانیت و تندخویی نشان می دهند.
- نیاز شدیدی دارند تا توجه دیگران را به خود جلب کنند.
- کج خلق می باشند.
- آن طور که دلشان می خواهد کارها را انجام می دهند و به زمان اهمیت نمی دهند.
- رفتار آن ها رئیس مآبانه می باشد.
برخورد با کودکان لجباز
برخورد با کودکان لجباز کار بسیار سخت و طاقت فرسایی می باشد و بسیاری از والدین را خسته و درمانده می کند برای آن که والدین به این مرحله نرسند باید آموزش های لازم را ببینند تا رفتار صحیحی با فرزندشان داشته باشند در این خصوص برای این که برخورد صحیحی با کودکتان داشته باشید باید به توصیه های زیر توجه و به آن عمل نمایید.
حفظ آرامش در برخورد با کودک لجباز
هنگام برخورد با کودک لجباز سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید زیرا در این وضعیت حفظ آرامش بسیار مهم می باشد و در صورتی که نتوانید بر خشم خود غلبه کنید یک گفت و گوی عادی را به داد و بیداد ختم خواهید کرد و در آن تنها صدای جیغ تان شنیده می شود و کار به جایی نمی رسد شما باید این نکته را در نظر بگیرید که یک والد بالغ می باشید و کودک تان یک فرزند نابالغ است، به همین دلیل سعی کنید با آرامش با او حرف بزنید تا بتوانید به نتیجه صحیح و معقولانه ای برسید و در صورتی که شما آرامش داشته باشید کودک دست از لجبازی بر خواهد داشت.
حرف های کودک را بشنوید
برای این که با فرزندتان ارتباط خوبی داشته باشید و ارتباط شما دوستانه و دو طرفه باشد باید سعی کنید به حرف های او گوش دهید تا کودک نیز به حرف های شما توجه کند و به آن گوش دهد، در صورتی که کودک احساس کند به حرف هایش توجه نمی شود، حالت دفاعی به خودش می گیرد و شروع به لجبازی کردن می کند، در این شرایط به جای این که با او دعوا کنید یا به او دستور بدهید از او بخواهید دلیل مخالفت کردنش را بیان کند.
برقراری رابطه دوستانه درمان لجبازی کودک
کودکانی که با والدین خود راحت هستند و رابطه صمیمی دارند علاقه بیشتری از خودشان نشان می دهند تا به حرف های والدینشان گوش دهند و با آن ها مشورت کنند و در صورتی که کودک برای انجام کاری شروع به لجبازی کرد سعی کنید در کنار او بنشینید و از او بخواهید که با ملایمت و صمیمانه خواسته خود را مطرح نماید.
رابطه صمیمانه با کودک بسیار اهمیت دارد و به او کمک می کند که با دیگران بهتر ارتباط بگیرد و با آن ها کنار بیاید این مسئله زمانی که کودک در سن ۷ سالگی است بیشتر نشان داده می شود.
دادن حق انتخاب به کودک
کودکان هم مانند بزرگسالان دوست ندارند به آن ها دستور بدهند و امر و نهی بشنوند مسلم است که به کودک امر کنی که مثلا ساعت ده باید به خواب برود در این حالت مخالفت می کند و شما باید به کودکتان چند حق انتخاب بدهید تا بتواند یکی را انتخاب کند مثلا به او بگویید” الان وقت خوابیدن است دوست داری قبل از خواب چه قصه ای را برایت تعریف کنم؟ “و در صورتی که کودک هم چنان مخالفت کرد با آرامش با او حرف بزنید و به او بگویید گزینه مخالفت کردن در میان انتخاب هایش نبوده است این جمله را هر چه قدر لازم باشد می توانید تکرار کنید اما باید مواظب باشید تا آرامش خود را از دست ندهید و با یکدیگر به جر و بحث نپردازید.
همکاری کردن در برخورد با کودکان لجباز
برای این که کودک ترغیب به انجام کاری شود باید با او بازی های سرگرم کننده ای را آماده کنید مثلا در صورتی که علاقه نداشت وسایل اتاقش را جمع کند اول خودتان شروع به جمع کردن کنید و به او بگویید هر کس زودتر جمع کرد و اتاق را تمیز کرد برنده می باشد، شما با همکاری کردن و بازی کردن با او می توانید لجبازی اش را تا حد زیادی کم کنید.
مذاکره کردن
اگر می خواهید کودک حرف گوش کنی داشته باشید زمانی که با شما به مخالفت می پردازد علت آن را از او بپرسید و برای این کار می توانید با او مذاکره کنید، مذاکره به این معنی نمی باشد که شما تسلیم حرف های کودک تان می شوید، بلکه به کودک نشان می دهید که برای خواسته او ارزش قائل می شوید به طور مثال اگر کودک برای خوابیدن در ساعت معینی با شما لجبازی کرد با او صحبت کنید تا علت مخالفتش را بشناسید و با یکدیگر در یک ساعت مشخصی به تفاهم برسید.
ایجاد آرامش در محیط
احتمال دارد لجبازی کودک به خاطر شرایط محیط باشد زیرا کودک رفتارهای دیگران به خصوص والدین را تقلید می کند و کودکی که والدینش را همواره در حال جر و بحث می بیند سعی می کند رفتاری شبیه آن ها داشته باشد، مشکلات زناشویی باعث می شود تا جو خانه متشنج شود و بر خلق و خوی کودک تاثیر بگذارد، زمانی که کودک در سن ۲ تا ۳ سالگی قرار دارد رفتار والدین برای او الگو می شوند و این موضوع باعث می شود تا لجبازی کودک افزایش یابد.
تقویت رفتار مثبت
باید والدین این نکته را در نظر بگیرند که به صورت ناخواسته لجبازی کودک را تقویت نکنند و باعث نشوند که کودک در مورد هر موضوعی به آن ها نه بگوید، زیرا والدینی که زیاد نه می گویند و با همه خواسته های کودک مخالفت می کنند باعث می شوند تا لجبازی در کودک تقویت شود برای جبران این کار می توانید بازی هایی را انجام دهید تا کودک به سمت رفتارهای مثبت کشیده شود و سوال هایی از او بپرسید که پاسخ آن ها بله باشد به عنوان نمونه آیا دوست داری بستنی بخوری؟ آیا دوست داری بازی کنی؟ آیا دوست داری با هم آب بازی کنیم؟
برخورد با کودکان لجباز، شایع ترین مشکلات والدین
از شایع ترین مشکلاتی که والدین با کودکان لجباز دارند کارهایی مانند دستشویی رفتن و غذا خوردن می باشد که در ادامه این مقاله به بررسی راهکارهایی برای حل این مشکل می پردازیم.
آموزش دستشویی رفتن به کودک لجباز
آموزش دستشویی رفتن به کودکان کار سختی می باشد و در صورتی که کودک لجباز باشد این کار سخت تر نیز می شود والدین باید در این شرایط صبور و خونسرد باشند و سعی کنند آرامش خود را حفظ کنند و با کودک به گفت و گو بنشینید و به او بگویید که چرا و چگونه می تواند این کارها را انجام دهد. اگر کودک از رفتن به دستشویی امتناع کرد عصبی نشوید و آرام باشید، اگر با کودک دعوا کنید و یا او را تنبیه کنید کار اشتباهی می باشد و باعث خواهد شد این مرحله به خوبی انجام نشود و کودک لجبازتر شود و در این شرایط صبر داشته باشید چون ممکن است کودک لجباز کمی دیرتر این کار را یاد بگیرد.
برخورد با کودکان لجباز، غذا دادن به کودک لجباز
برخی از بچه ها ممکن است بعضی از غذاها را دوست نداشته باشند و برای خوردن آن لجبازی کنند در این حالت نباید او را مجبور کنید تا غذا بخورد و هم چنین از دعوا کردن با او اجتناب کنید برای این کار باید غذا خوردن را به یک کار جذاب تبدیل کنید و به غذاها تنوع بدهید و هم چنین از ظرف های کودک با رنگ های مختلف استفاده کنید و به گونه های مختلفی غذا کودکتان را تزئین کنید و در با بازی کردن به او غذا بدهید و هم چنین می توانید به او پیشنهاد بدهید که اگر غذایش را تا آخر بخورد به او جایزه می دهید و می تواند بعد از آن دسر محبوبش را بخورد.
تنبیه کردن کودک لجباز
برای این که کودک لجباز خود را تنبیه کنید هیچ گاه از روش هایی مانند زدن و تنبیه بدنی استفاده نکنید، زیرا باعث می شود تا تنش ها و مشکلات در میان شما افزایش یابد و لجبازی او بیشتر شود در این شرایط باید از روش های محروم سازی استفاده کنید به عنوان مثال کودک به خاطر رفتار اشتباهش باید در اتاقش بماند و روی صندلی بنشیند و یا مدت زمان بازی مورد علاقه و تماشا کردن تلویزیون را کاهش دهید و اگر کودک نسبت به مقرراتی که گذاشتید سرپیچی کرد شما باید خلاقیت داشته باشید و سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و از کوره در نروید هدف شما این است که کودک تان به رفتار اشتباه خود پی ببرد و نه این که بخواهید او را تنبیه کنید یا شرایط را برای او سخت کنید.
در پایان والدین باید با علل مختلف لجبازی آشنا شوند و راهکارهای درمانی صحیحی در انجام دهند مرکز مشاوره ستاره ایرانیان در این خصوص مشاوره و روانشناسان باتجربه ای دارد که در کاهش لجبازی کودک و درمان آن به شما بسیار کمک می کند و راهکارهای صحیح را در اختیارتان قرار می دهد.
سوالات متداول
بهترین روش برخورد با کودکان لجباز چیست؟
باید رابطه دوستانه ای با کودک تان داشته باشید و سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و در محیط آرامی به مذاکره با کودکتان بپردازید تا لجبازی او کاهش یابد هم چنین می توانید رفتارهای مثبت را تقویت کنید و به او حق انتخاب بدهید و رفتار درستی با او داشته باشید تا لجبازی او کاهش یابد.
منبع : نکاتی در برخورد با کودکان لجباز که کسی به شما نمی گوید