شاید ازدواج با فرد سپاهی برای بسیاری از افراد، پر از ابهام و ترس باشد و در مقابل برخی دیگر، معتقد باشند که چنین تفکری غلط است و هیچ فرقی نمی کند که شغل فرد چه چیزی است، شغل فرد نباید در روند تصمیم گیری ما برای ازدواج تاثیری داشته باشد. در این مقاله به بررسی نکات لازم در مورد ازدواج با فرد سپاهی پرداخته شده است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سازمانی نظامی است که در سال ۱۳۵۷ به دستور سید روح الله خمینی، تشکیل شد.
سپاه را می توان بازوی مسلح برای پاسداری از نظام جمهوری اسلامی دانست.
ازدواج با سپاهی
اما همانطور که داشتن ترس برای ازدواج با فرد سپاهی، غیر منطقی و نابجا است، بی توجه بودن به تاثیر شغل فرد در امر ازدواج نیز، می تواند منجر به نتایج نامطلوبی شود. به این دلیل که شغل فرد می تواند تاثیر بسیار زیادی در سبک زندگی و خلقیات فرد داشته باشد.
سبک زندگی مهمترین عاملی است که هرکس زندگی اش را بر اساس آن تنظیم می کند.
سبک زندگی، یک نوع الگوی ادراکی جهت دار است و شامل ایمان و اعتقادات فرد می شود.
در نتیجه نمی توانیم یک سبک زندگی را درست یا غلط و طبیعی یا غیر طبیعی بدانیم، به این دلیل که سبک زندگی، صرفا نوعی بینش است که شخص از طریق آن و به شیوه خاص خود به زندگی می نگرد.
همچنین می توانیم سبک زندگی را، مجموعه اهدافی که باعث تلاش فرد برای رسیدن به آن ها می شود، بدانیم.
تاثیر سپاهی بودن در سبک زندگی فرد
سازمان سپاه، دارای تعداد زیادی از پرسنل است که دارای جایگاه های شغلی و اجتماعی متفاوت، نیازهای گوناگون، درخواست ها و رفتارهای متعدد هستند.
در آیین نامه جذب نیروی سپاه، داشتن شرایط زیر به عنوان ملزومات استخدامی مطرح شده است:
- اعتقاد به مبانی اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران
- داشتن تابعیت نظام جمهوری اسلامی
- اعتقاد و التزام عملی به ولایت فقیه
- التزام عملی به احکام اسلام و قوانین جمهوری اسلامی و رعایت موازین اخلاق اسلامی
- عدم عضویت در احزاب و گروه ها و سازمان های سیاسی
- عدم سابقه عضویت در احزاب، گروه ها و سازمان های سیاسی
- دارا بودن شرایط تحصیلی مناسب و یا تخصص داشتن در زمینه ای خاص
- عدم سابقه اعتیاد به مواد مخدر
- نداشتن سابقه محرومیت از خدمات دولتی
- دارای سلامت جسمانی و روانی
- سن حداقل ۱۶ و حداکثر ۴۰ سال
- عدم سوء سابقه و داشتن حسن شهرت
طبیعی است که داشتن چنین ویژگی هایی به طور کلی و البته ویژگی های دیگری به طور خاص، باعث می شود که سبک زندگی این افراد، کمی متفاوت از شیوه زندگی حاکم بر مردم عادی جامعه باشد.
برخی از واکنش های نامطلوب پرسنل ممکن است در زمینه میزان فعالیت های مذهبی و سیاسی، تربیت فرزندان، رضایت شغلی، رفتار اجتماعی و حتی در رفتارهای عادی همچون حضور زنان در کار و غیره بروز پیدا کند.
بنابراین اگر کسی قصد ازدواج با فرد سپاهی را دارد، نیاز است که سعی کند وِیژگی های فرد مقابل و همینطور ویژگی های خودش را به خوبی بشناسد تا بتواند میزان تطابق و هماهنگی میان خود و فرد مقابل را بسنجد و در نهایت تصمیم گیری درست و مطلوبی در این زمینه داشته باشد.
در تحقیقی که با هدف شناخت سبک زندگی افراد سپاهی انجام شده، ۵۰ نفر از کارکنان دانشگاه بقیه اله (عج) را به طور تصادفی انتخاب کردند و از پرسشنامه ای محقق ساخته در جهت بررسی سبک زندگی آنها استفاده کردند. همچنین با استفاده از آزمون scl-90به بررسی جنبه های روانشناختی آزمودنی ها پرداختند. بهداشت عمومی آنها نیز با استفاده از پرسشنامه بهداشت عمومی (GHO) سنجیده شد.
شاید برای شما هم جالب باشد که از نتایج این تحقیق علمی آگاه شوید و بتوانید به برخی از اطلاعات کسب شده از آن استناد کنید.
لازم به ذکر است که آزمودنی هایی که مورد بررسی قرار گرفتند سابقه بیش از ۱۵ سال عضویت در سپاه را داشتند و به طور متوسط از اعضای قدیمی سپاه محسوب می شدند، بنابراین مدت عضویت آن ها به اندازه ای بوده است که بتوانیم سبک زندگی آن ها را به سبک زندگی دیگر افراد سپاهی تعمیم دهیم.
- از آنجا که آزمودنی ها از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بودند، اکثر آن ها افرادی تحصیل کرده بودند. بطوریکه ۷۹ درصد از آنها تحصیلاتی در سطح لیسانس و بالاتر داشتند و تنها ۲ در صد آن ها تحصیلات زیر دیپلم داشتند.
- همچنین در بررسی که انجام شد این مسئله مشخص شد که MBI (شاخص توده بدنی) اکثر آنها بیش از حد نرمال و طبیعی است، هرچند نمی توان آنها را افرادی چاق دانست، ولی اکثر آنها اضافه وزن نسبی دارند که این موضوع می تواند نشان دهنده کم تحرکی نسبی آن ها و همچنین عدم رعایت مسائل بهداشتی در تغذیه شان باشد، هرچند این موضوع خیلی حاد نیست ولی در هر حال قابل توجه است.
- در مورد سبک خواب و بیداری آن ها نیز مشخص شده است که همه آن ها تا قبل از ساعت ۷ صبح از خواب بیدار می شوند و البته تعداد کمی از آنها قبل از ساعت ۵صبح از خواب بیدار می شوند که این می تواند نشان دهنده سحرخیز بودن این افراد باشد.
- ورزش در زندگی آن ها نقش پررنگی ندارد، به طوری که آزمودنی ها به طور میانگین یک ساعت از وقت خود را در هفته، به ورزش اختصاص می دادند.
- اما نکته قابل توجه اختصاص دادن روزانه بیش از یک ساعت از وقت خود، به مطالعه کتاب بود و این نشان دهنده سران مطالعه بالا در بین آن ها است.
در مجموع اطلاعات حاکی از آن است که اکثر آن ها سرگرمی خاصی ندارند و در صورت امکان وقت خود را با مطالعه کتاب و رسیدگی به امور خانه پر می کنند.
- همچنین در بررسی هایی که انجام شده نشان داده شده است که این افراد تفریح خاصی ندارند و معمولا ساعت مشخصی را برای تفریح خود مشخص نمی کنند. اما رسیدگی به امور منزل، وقت گذرانی با خانواده و پرداختن به امور شخصی و مذهبی برای اکثر آن ها اهمیت ویژه ای داشت.
- مصرف سیگار و دخانیات در بین آنها مرسوم نیست و از بین ۵۰ نفری که مورد بررسی قرار گرفتند فقط ۵ نفرشان سیگار مصرف می کردند، که البته آن ۵ نفر هم در حد محدود سیگار مصرف می کردند.
- هرچند به نظر می رسد که آموزش هایی در رابطه با رعایت برخی از نکات بهداشتی به افراد و خانواده های سپاهی ضروری است، اما در مجموع، وضعیت بهداشتی آزمودنی ها و خانواده آن ها در حد قابل قبولی است.
- در مورد برنامه ریزی برای آینده نیز، اکثرشان برای دوران بازنشستگی شان، شغلی خارج از مجموعه سازمان های دولتی در نظر دارند.
- همچنین بررسی شرایط روان شناختی آن ها از بروز اختلال هراس، افسردگی، حساسیت های بین فردی و گرایشات پرخاشگرانه خبر می دهد، اما میزان آن در حدی نیست که نگران کننده باشد، اما شیوع بالای اختلال پارانوئید و اختلال وسواس فکری در این افراد وجود دارد. بنابراین اگر قصد ازدواج با فردی سپاهی را دارید نیاز است که نسبت به این مسئله توجه ویژه داشته باشید و سعی کنید حتما احتمال بروز دو اختلال پارانوئید و وسواس فکری – عملی را مورد بررسی قرار دهید.
حال ممکن است از خودتان بپرسید که اگر قصد داشتم که با فرد سپاهی ازدواج کنم نیاز است که به چه مراحلی توجه کنم تا بتوانم انتخاب درستی داشته باشم؟
دقت کنید که تصمیم گیری در امر ازدواج، نیاز به دقت و توجه بسیاری دارد. طبیعی است که اگر قصد داشته باشیم که با فرد خاصی با شیوه و سبک زندگی خاص ازدواج کنیم نیاز است که دقت بیشتری داشته باشیم وسعی کنیم تا حد ممکن، از سازگاری خود با سبک زندگی فرد مورد نظر مطمئن شویم.
همانطور که در مقاله مفصلا به آن پرداختیم سبک زندگی فرد به شدت تحت تاثیر شغل او می باشد، بنابراین اگر که خواستگاری سپاهی داشتید سعی کنید حتما ملاک های انتخاب همسر را در نظر بگیرید تا بتوانید به درستی در این امر تصمیم گیری کنید.
ملاک های انتخاب همسر چیست؟
ملاک های انتخاب همسر می تواند فاصله سنی مناسب، سنخیت داشتن تحصیلی و فرهنگی و شرایط اقتصادی، رضایت از ظاهر یکدیگر و کشش جنسی نسبت به هم ،داشتن اهداف و علایق مشترک، داشتن اعتقادات مذهبی نزدیک به هم و هماهنگی خلق و رفتار باشد. هر یک از اینها مواردی مهم هستند که توجه کردن به آن ها در زمان انتخاب همسر بسیار مهم می باشد. حال به صورت جداگانه به توضیح هریک از آن ها می پردازیم:
-
داشتن فاصله سنی مناسب
بهترین فاصله سنی بین زن و مرد، بین ۴ تا ۷ سال است و مطلوب آن است که پسر از دختر بزرگتر باشد. به این دلیل که آقایان معمولا دیرتر از خانم ها به بلوغ فکری و روانی و ثبات شخصیتی می رسند و همین امر می تواند باعث شود که زمانی که دختر و پسر با یکدیگر هم سن هستند و یا اینکه دختر از پسر بزرگتر باشد، از نظر نوع نگرش و ثبات هیجانی با یکدیگر متفاوت باشند. البته در کنار سن تقویمی سن عقلی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است چه بسا می توان گفت سن عقلی از سن تقویمی بسیار مهم تر و تاثیر گذار تر است. بنابراین برای این که دو نفر متوجه شوند که آیا از نظر سنی مناسب هم هستند یا خیر نیاز هست که به مشاور ازدواج مراجعه کنند و این مسئله را مورد بررسی قرار دهند.
-
سنخیت تحصیلی، فرهنگی و شرایط اقتصادی
همسان بودن فرهنگ های دو طرف باعث درک بیشتر زن و مرد از هم و همچنین درک رسم و رسومات یکدیگر و آگاهی از شیوه زندگی می شود. موارد بسیاری از طلاق ها وجود داشته اند که علت اصلی آنها متفاوت بودن شرایط فرهنگی و عدم درک یکدیگر در این زمینه بوده است. بنابراین در انتخاب همسر، سعی کنید این مسئله را حتما در نظر داشته باشید.
در مورد شرایط اقتصادی نیز بهتر هست که زن و مرد فاصله طبقاتی زیادی از هم نداشته باشند، چون این امر باعث می شود که فردی که از نظر اقتصادی ضعیف تر است احساس خود کم بینی کند و نتواند اعتماد به نفس کافی را در هنگام ارتباط با اقوام همسر خود داشته باشد.
سنخیت تحصیلی نیز به یکسان بودن فهم زن و مرد اشاره دارد.
در واقع یکی از علت هایی که بر سنخیت تحصیلی تاکید می شود این است که زن و مرد توانایی فهم و درک دیدگاه های یکدیگر را داشته باشند و تفاوت تحصیلی آن ها در حدی نباشد که فرد تحصیلکرده مجبور باشد بسیار پایین تر از سطح خودش برای هم کلام شدن با همسرش، صحبت کند. مواردی وجود دارند که خانم دارای تحصیلات کارشناسی یا کارشناسی ارشد است و مرد تحصیلات ابتدایی یا راهنمایی دارد و یا برعکس. طبیعی است که این میزان تفاوت مشکلات زیادی را ایجاد می کند ولی اگر یک نفر دیپلم باشد و دیگری لیسانش و بتوانند یکدیگر را بفهمند و درک کنند مشکل چندانی بوجود نخواهد آمد.
-
داشتن اهداف و علایق مشترک
بدیهی است که هر چقدر علایق افراد در زندگی مشترک به هم نزدیک تر باشد و هر چقدر که اهداف مشترکی داشته باشند، سازگاری بهتری با یکدیگر دارند، البته این مسئله را در نظر بگیرید که تفاوت و اختلاف نظر در هر رابطه ای وجود دارد اما چیزی که اهمیت دارد توانایی پذیرش نظرات مخالف و سازگاری و گفت و گوی مسالمت آمیز در مورد اختلافات است و بدون این موارد ادامه دادن زندگی مشترک قطعا دشوار خواهد بود.
-
داشتن عقاید مذهبی مشترک
بهتر است که زن و مرد عقاید مذهبی مشترکی با یکدیگر داشته باشند اما برخی از افراد در مورد عقاید مذهبی خود متعصب نیستند و همین عدم تعصب در مورد عقاید می تواند سبب شود که در صورت وجود اختلافات مذهبی مشکل چندانی به وجود نیاید، ولی طبیعی است که اگر شما قصد ازدواج با فردی سپاهی را دارید، با فردی متعصب و پایبند در مورد عقاید مذهبی روبرو می باشید و همین امر، اهمیت سنخیت داشتن شما در مورد عقاید مذهبی با همسرتان را نشان می دهد.
-
هماهنگی خلق و رفتار و سبک زندگی
در این مقاله به طور مفصل در مورد سبک زندگی افراد سپاهی و همینطور تا حدودی در مورد خلقیات و رفتارهای این افراد صحبت کردیم. بنابراین نیاز است که نسبت به این موارد دقت کنید و سعی کنید حتما در مورد هماهنگی خلق و رفتار و سبک زندگی تان با یگدیگر صحبت کنید و از خصوصیات و ویژگی های یکدیگر آگاه شوید، و این مسئله را مورد بررسی قرار دهید که آیا با خواستگارتان در این موارد هماهنگی دارید یا خیر. البته برای پی بردن به خلق و رفتار یکدیگر و همچنین آشنایی با سبک زندگی یکدیگر بهتر است که مدتی را با یکدیگر در ارتباط باشید و ملاقات های حضوری بیشتری با یکدیگر داشته باشید.
-
رضایت از ظاهر یکدیگر و کشش جنسی نسبت هم
این تفکر که اهمیت ویژگی های ظاهری را زیر سوال می برند و معتقدند که چهره بعد از یک مدت عادی می شود و اهمیت خود را از دست می دهد کاملا غلط است.
واقعیت این است که شما برای اینکه بتوانید با شخصی ارتباط مثبت و مطلوبی برقرار کنید نیازمند این هستید که از ظاهر آن فرد خوشتان بیاید و نسبت به او حس خوبی داشته باشید و از هم نشینی با او لذت ببرید.این احساس شما نسبت به آن فرد، الزاما به زشتی و زیبایی فرد مقابل وابسته نیست، بلکه مهم دیدگاه شما نسبت به آن فرد است.
ممکن است فردی زیبایی ظاهری چندانی نداشته باشد ولی از نظر شما دلنشین باشد و از بودن در کنار آن فرد لذت ببرید و نسبت به او کشش جنسی داشته باشید و در مقابل این امکان نیز وجود داشته باشد که فردی زیبا از نظر شما جذابیت چندانی نداشته باشد.
به طور کلی چیزی که اهمیت دارد الزام احساس خوشایند شما نسبت به آن فرد است که اگر چنین احساسی وجود نداشته باشد، ازدواج با آن فرد اشتباه است.
سعی کنید در هنگام انتخاب همسر، در کنار توجه به موارد مطرح شده، حتما به مشاور ازدواج نیز مراجعه کنید و از اهمیت الزام مراجعه به مشاور غافل نشوید.
در جهت این امر می توانید از مشاوران متخصص و مجرب مرکز مشاوره ستاره ایرانیان نوبت مشاوره دریافت کنید و از خدمات روانشناختی این مرکز بهره مند شوید.