پدر بودن به این معنی است که شما فرد بخشنده ای هستید که می خواهد مطمئن شود، فرزندش از هر نظر تامین است، در نتیجه در تمام تلاش خود را در این جهت انجام می دهد.
پدرخوب
سوالات مهمی که در مورد نقش پدر در خانواده وجود دارد این است که نقش پدر تا چه اندازه می تواند روی فرزندان اثر گذار باشد؟ و یک پدر خوب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
برای پاسخ به سوالات مطرح شده باید گفت، نتیجه پژوهش ها در این زمینه نشان می دهد که مشارکت پدر و حضور فعال او در تربیت و پرورش فرزندان تاثیر بسیار زیادی روی سلامت، یادگیری و آموزش، رفتار و قدرت ذهنی کودکان دارد و این ویژگی ها تا حد زیادی وابسته به این مشارکت هستند.
نقش پدر فراتر از یک بزرگسال در خانواده است و تاثیرات مثبتِ مشارکت پدر در تربیت و پرورش فرزند به اندازه ای است که هیچ شخصی نمیتواند تا این حد اثرگذار و مفید باشد.
دیوید پوپنز جامعهشناس مشهور
ویژگی های پدر خوب
زمانی که به اهمیت ویژه ی نقش پدر در زندگی کودک پی ببرید، مطمئنا به دنبال ویژگی های یک پدر خوب خواهید بود.
باید این نکته را گوشزد کنیم که فقط تامین مالی و رفع مشکلات مادی و انتخاب مدرسه از شما یک پدر دلسوز و خوب نمی سازد، مهم تر از همه این مسائل، وظیفه یک پدر فراهم کردن محیطی است که فرزندان در آن محیط به خوبی رشد کرده، به شکوفایی برسند و بهترینِ خود شوند.
فراهم کردن شرایطی که کودک در آن رشد جسمی و روانی سالمی داشته باشد وظیفه مهم و ویژگی یک پدر خوب است.
در ادامه ی این مقاله قصد داریم، راه کارهایی که شما را به یک پدر خوب تبدیل می کند را ارائه کنیم.
به همسرتان عشق بورزید.
یکی از مهم ترین ویژگی های یک پدر خوب این است که با همسرش که مادر فرزندانش هست، با عشق و محبت رفتار می کند. زمانی که بدون قید و شرط به همسرتان عشق می ورزید احساس مثبتی را ایجاد می کنید که می تواند به زندگی همسر و حتی فرزندانتان معنا دهد و به نفع آن ها باشد.
به فرزند خود عشق بورزید.
فرزندان همیشه نیازمند توجه و دریافت عشق و محبت از سوی پدر و مادر خود هستند، آن ها باید مطمئن شوند که شما دوستشان دارید.
برخی از پدران بر این باور هستند که نباید عشق خود را به طور مستقیم به فرزندانشان نشان دهند، زیرا این کار آن ها را لوس می کند یا باعث ایجاد رفتارهای ناهنجار در آن ها می شود، اما واقعیت کاملا متفاوت است. دریافت عشق از طرف پدر باعث ایجاد احساس امنیت در فرزند می شود و به رشد او کمک می کند.
بنابراین عشق خود را بدون هیچ قید و شرطی به فرزندان خود نشان دهید.
برای فرزند خود وقت بگذارید.
هرچقدر هم که پرمشغله هستید، نباید وقت گذراندن با فرزندتان را فراموش کنید. باید در روزی ساعاتی را در کنار فرزند خود باشید؛ منظور از در کنار فرزند بودن فقط حضوری فیزیکی شما نیست، بلکه باید وقت مفیدی را برای این کار اختصاص دهید و با فرزندتان تعامل داشته باشید.
زمانی که برای کودک خود وقت می گذارید به او نشان می دهید که برای او ارزش قائلید و او برایتان مهم است، همچنین این کار باعث قوی شدن رابطه پدر و فرزندی شما می شود.
آن ها را مسئولیت پذیر بار آورید.
مسئولیت پذیری یک ویژگی اکتسابی است که در کودک از سه سالگی به بعد با توجه به تجارب آن ها در خانواده شکل می گیرد. مسئولیت پذیری نشان دهنده رشد سالم و اعتماد به نفس بالاست و می تواند منجر به کسب موفقیت ها و رسیدن به اهداف شخص شود.
به عنوان یک پدر باید به فرزند خود مسئولیت پذیری را یاد بدهید و مطمئن شوید که فرزند شما از زیر بار مسئولیت شانه خالی نمی کند و مسئولیت و عواقب تصمیم گیری ها و اشتباهات خود را می پذیرد.
به فرزندتان حق انتخاب دهید.
در قدیم، پدر در خانواده تنها شخص تصمیم گیرنده بود و همیشه حرف اول و آخر را می زد. در این فضا فرزندان حق هیچ گونه اظهار نظر و تصمیم گیری نداشتند.؛ اما در دنیای امروز کمتر خانواده ای وجود دارد که هنوز هم اینگونه پدر سالارانه باشند، زیرا با گذشت زمان افراد متوجه شدند که اینگونه روش تربیتی صحیح نیست.
اگر به کودک خود اجازه تصمیم گیری و حق انتخاب در هیچ مساله ای را ندهید، درحال پرورش فردی هستید که در آینده وابسته، بی اراده و سربار جامعه است و بدون شما نمی تواند هیچ تصمیمی بگیرد.
یکی از وظایف و ویژگی های پدر خوب این است که به فرزند خود حق انتخاب و اجازه تصمیم گیری در چارچوب مشخص را می دهند.
حامی و پیشتیبان فرزندان باشید.
یکی از ویژگی های یک پدر خوب این است که در کودک خود احساس امنیت ایجاد می کند. هر فرزند نیاز دارد احساس کند که هر زمان به کمک نیاز دارد و یا دچار دردسر شده است، پدرش بدون قید و شرط در کنارش باشد. این حس اعتماد و داشتن یک حامی می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس در او شود.
پدر خوب منبع دلگرمی فرزندش است.
یک پدر منبع دلگرمی و ایجاد انگیزه در فرزندانش است و اگر بتواند این ویژگی را داشته باشد می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس فرزندش شود.
اگر شما پدری با این ویژگی باشید، مهم نیست فرزندتان در چه شرایط و موقعیت باشد، حضور شما می تواند باعث بالا رفتن اعتماد به نفس او شود و احتمال موفقیت او را بالا ببرد، حال او در یک مسابقه بسکتبال باشد و یا در یک مناظره.
حرف های یک پدر می تواند دنیای فرزندش را متحول کند و تک تک کلماتی که به کار می برد می تواند باعث تخریب یا ساختن شخصیت او شود.
زمانی که شما در موفقیت های فرزندتان شریک می شوید و با شادی او شادی می کنید و او را به ادامه راه تشویق می کنید و یا در شکست هایش در کنارش هستید و به او برای ادامه دادن راه انگیزه می دهید و او را به تلاش بیش تر تشویق می کنید، شما یکی از ویژگی های مهم یک پدر خوب را دارید
به فرزندتان «نه» گفتن را یاد بدهید.
همان طور که لازم است، به خواسته های فرزند خود رسیدگی کنید و به او آزادی دهید، گاهی اوقات نیز لازم است محدودیت هایی نیز برای آن ها تعیین کنید و به برخی از خواسته های آن ها پاسخ مثبت ندهید. بزرگ شدن بدون هیچ گونه محدودیت و رفع نیاز بدون چون و چرا، می تواند آن ها را در آینده دچار مشکلات زیادی کند.
یک پدر خوب محدودیت های معقول و منطقی برای فرزند خود در نظر می گیرد و با رفتار خود به او یاد می دهد که زمانی که در جواب به خواسته ای دارد به او «نه» می گوید، کاملا قاطع است و روی حرف خود نیز می ایستد.
معلم کودک خود باشید.
یک پدر خوب علاوه بر کمک در زمینه تحصیلی و درسی، به فرزندانش درس ها و مهارت هایی را می آموزد که در زندگی لازم است. چگونگی مواجه با شکست و ناامیدی، کنترل کردن هیجانات، برنامه ریزی کردن، تلاش برای رسیدن به اهداف، از جمله مهارت های مهمی است که یک پدر خوب به فرزند خود آموزش می دهد.
فرزندتان را با کتاب آشنا کنید.
یکی از روش هایی که می تواند سواد و رشد فردی فرزندتان را تضمین کنید این است که او را به کتاب و کتاب خوانی آشنا کنید. دنیای امروز زیر سلطه ی اینترنت، بازی های کامپیوتری، رسانه های اجتماعی و تلویزیون است و کتاب خوانی در آن کمرنگ شده است.
یکی از کارهای مثبتی که به عنوان پدر خوب می توانید انجام دهید این است که عشق به خواندن را در فرزند خود ایجاد کنید. زمانی که فرزندتان شما را در حال کتاب خواندن می بیند، او اشتیاق به کتاب خواندن ایجاد می شود پس لازم است که در این زمینه الگوی مناسبی باشید؛ همچنین باید از کودکی برای فرزندتان کتاب بخوانید و با بزرگتر شدنشان نیز آن ها را به کتاب خواندن ترغیب کنید.
حتی در صورت طلاق گرفتن از همسر، وظایف پدری خود را انجام دهید.
حتی اگر شما از همسرتان جدا شده اید، باید با فرزندتان در ارتباط باشید و نقش خودتان به عنوان پدر را به صورت فعال ادامه دهید. یک پدر خوب از فرزندش برای رفع مشکلات زناشویی و در اختلافات خانوادگی استفاده نمی کند.
پس از جدایی نیز باید به خواسته های فرزندتان توجه کنید و نیازهای او را تامین نمایید و به تمام وظایف پدری خود را عمل کنید. بهتر است از همسر سابق خود بخواهید که در این رابطه با شما همکاری کند، زیرا این کار به نفع فرزندتان خواهد بود.