برای این که استرس کودکان در مدرسه کاهش یابد باید چه کار کرد؟ معمولا کودکان هم مانند بزرگسالان گرفتار استرس می شوند و آن را تجربه می کنند و زمانی که وارد مدرسه می شوند به طور معمول استرس آن ها افزایش می یابد که تا حدی این استرس معمولی می باشد. در این مقاله به شناسایی و کاهش استرس کودک در مدرسه پرداخته می شود.
اما بسیاری از والدین که در جلسات مشاوره شرکت می کنند گزارش می دهند که فرزندشان زمانی که وارد مدرسه شده است استرس زیادی دارد و دچار مدرسه هراسی شده است و این موضوع باعث شده تا عملکرد طبیعی او در مدرسه و خانه با اختلالاتی همراه شود و تحت تاثیر قرار گیرد.
ما در ادامه این مقاله سعی می کنیم تا استرس کودکان را در مدرسه کاهش دهیم و این موضوع را به صورت دقیق تر مورد بررسی قرار دهیم و برای حل آن از روانشناس در حیطه کودک و نوجوان کمک بگیریم تا به سلامت روان کودکمان کمکی کرده باشیم.
کاهش استرس کودکان در مدرسه، چند راهکار عملی
بسیاری از پدر و مادران امروزی قبول دارند که تربیت کودکان امری پیچیده می باشد و به آموزش های ضروری و مهمی نیاز دارد کلید اصلی که بتوان با آن استرس کودکان را کاهش داد آموزش مهارت حل مسئله، برنامه ریزی و جرات ورزی می باشد.
در صورتی که کودک بتواند راهکارهای صحیح را بیاموزد و با هیجانات منفی درگیر نشود در این حالت اضطراب های او تا حد زیادی کاهش می یابد و استرس و اضطراب را می تواند کنترل کند، در بعضی اوقات کودک در محیط مدرسه دچار اضطراب می شود که چطور در اجتماع مانند مدرسه به درخواست های دیگران “نه” بگوید. زمانی که فرد در این خصوص ناتوان باشد و نتواند به خواسته های نا به جای دیگران پاسخ منفی دهد به میزان زیادی با فشار، استرس و اضطراب رو به رو خواهد شد.
البته آموزش دادن این گونه مسائل به کودکان آسان نمی باشد و والدین باید در این خصوص مطالعه زیادی داشته باشند و در جلسات مشاوره خانواده شرکت کنند تا بتوانند به کودکانشان مطالبی را آموزش دهند در ادامه این مقاله به راهکارهایی که باعث کاهش استرس کودکان می شود می پردازیم :
۱٫برنامه ریزی های خشک و زمان بندی های افراطی مغایر با کاهش استرس
برخی از والدین فکر می کنند برای این که فرزندان موفقی داشته باشند باید برنامه های او سخت و فشرده باشد و به همین منظور ممکن است آن ها کودک شان را مجبور کنند تا در یک برنامه زمانی مشخص به فعالیت های خاصی بپردازد و فعالیت های مرتبط با درس و مدرسه را به درستی انجام دهد در حالی که والدین باید این نکته را در نظر بگیرند که کودک در دوران ابتدایی پس از سپری کردن هفت ساعت در مدرسه به استراحت و ریکاوری نیاز دارد.
در صورتی که در سنین ابتدایی به کودک فشار زیادی وارد شود به احتمال زیاد نتایج متضادی برای کودک به وجود می آورد و کودک دچار استرس و اضطراب می شود در این هنگام فشار زیادی بر روی او وارد می شود. زمانی که در مدرسه کودک با اضطراب زیادی همراه شود اختلال در حافظه را به همراه خواهد داشت و یادگیری او به میزان زیادی کاهش می یابد، والدین باید تلاش کنند تا برنامه و سبک زندگی انعطاف پذیری برای فرزندشان داشته باشند و در کنار این که به تحصیل شان اهمیت می دهند به فعالیت های غیر درسی نیز اهمیت داده و در آن زمینه نیز او را تشویق کنند.
۲٫کاهش استرس کودکان در مدرسه با اختصاص دادن زمانی برای بازی
در بسیاری از اوقات هنگامی که کودک وارد دبستان می شود دیگر خانواده ها به بازی با او اهمیت نمی دهند و ارزش چندانی نسبت به این موضوع قائل نیستند. این در حالی است که بازی کردن به خصوص انجام دادن بازی هایی که با فعالیت های بدنی همراه است در سلامت جسم و روان کودک نقش بسیاری دارد زیرا در هنگام بازی ذهن کودک تحت فشار نیست و استرس او کاهش می یابد، هم چنین رابطه کودک با والدین صمیمانه تر می شود و ارتباط دوستانه در میان ها باعث می شود تا در جریان بازی بسیاری از تنش ها رفع شود و ارتباط خوبی با هم داشته باشند.
۳٫برای کاهش استرس خواب کودکان را در اولویت قرار دهید
خواب کافی و مناسب نقش بسیار مهمی در کاهش استرس روزانه و بهبود عملکرد فرد دارد و در صورتی که کودک خواب ناکافی داشته باشد بر روی عملکرد تحصیلی او اثر گذاشته و در طول روز تنش و استرس های بسیاری را برای او ایجاد می کند، برای این که به بهداشت خواب کودکتان توجه کنید لازم است تا شرایط خاصی را برای او ایجاد کنید به طور مثال زمان خاصی را به خواب او اختصاص دهید، قبل از این که به رختخواب بروید از او بخواهید تا از وسایل الکترونیکی مانند تلویزیون، گوشی، تبلت و غیره دوری کند و تا حد زیادی آن ها را محدود کند این مسئله باعث می شود تا به سلامت روان کودک کمک شود.
۴٫کاهش استرس کودکان در گرو استرس های شما
استرس در بین افراد می تواند مسری باشد والدینی که تحت فشار، استرس و اضطراب زیادی هستند باعث می شوند تا کودکان آن ها نیز اضطراب را تجربه کنند، احتمال دارد در محیط خانه به دلیل بودن در کنار شما و دریافت حمایت های عاطفی استرس کودک کمتر باشد اما در محیط مدرسه کودک اضطراب و استرس بسیاری را از خود نشان می دهد.
به همین دلیل در وهله اول وضعیت روانی خود و همسرتان را مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که دائما در حال استرس و اضطراب می باشید به روانشناس و مشاوره خانواده مراجعه کرده و مشکل تان را به طور ریشه ای حل و فصل نمایید این مسئله باعث می شود تا به میزان زیادی استرس کودک در مدرسه کاهش یابد.
۵٫کاهش استرس کودکان در مدرسه، قبول اشتباه در فرزندان
بسیاری از کودکان می ترسند که اشتباهاتی را انجام دهند و همین امر باعث می شود تا استرس و اضطراب زیادی داشته باشند بنابراین در این حالت همان ابتدا به فرزندتان بگویید که هیچ کس کامل نمی باشد و همه آدم ها در زندگی اشتباهاتی را انجام می دهند و هم چنین به کودکتان بگویید که از او انتظار ندارید همه کارهایش را به درستی انجام دهد چون احتمال به وجود آمدن اشتباه همیشه وجود دارد.
در نتیجه شما با بیان کردن این جملات، کودکتان را برای مواجهه با شکست ها آماده می کنید و این مسئله باعث می شود تا ترس کودک از اشتباه از بین برود و در صورتی که این موضوع تداوم داشته باشد و والدین نتوانند این مهارت را در کودکشان ایجاد کنند ترس از مدرسه وجود کودک را فرا می گیرد.
کلام آخر درباره کاهش استرس کودکان در مدرسه
استرس در مدرسه موضوعی است که همه کودکان کم و بیش با آن درگیر هستند و آن را تقریبا در مدرسه تجربه کرده اند، در بسیاری از موارد استرس داشتن باعث می شود تا عملکرد کودک در مدرسه بهتر شود و تکالیف خود را به درستی انجام دهد اما در صورتی که این استرس ها زیاد باشد بر روی عملکرد فرد تاثیرات منفی می گذارد و باعث خواهد شد این استرس علاوه بر مدرسه وارد محیط خانه شود و مشکلاتی را برای کودک به وجود آورد.
به همین دلیل بسیار مهم است که والدین به کودک شان کمک کنند تا استرسش کم شود و با توجه به مهارت ها و راهکارهای عملی می توانند این مسئله را حل نمایند.
در صورتی که با توجه به راهکارهای بیان شده نتوانستید استرس کودک را کم کنید باید از مشاور و روانشناس در این زمینه کمک بگیرید تا علل استرس شما را بررسی کند و کمک کند تا استرس کودک خود را کاهش دهید و اگر والدین نیز با مشکلاتی نظیر استرس و اضطراب دچار شدند راه حل هایی برای درمان آن ها نیز وجود دارد.
منبع : کاهش استرس کودکان در مدرسه که آینده کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد